Monday, May 10, 2010

Shopping in Jakarta/Bandung for Dummies - Part 3

3rd day in Jakarta, ari utk bermalas2an. Kul 11 baru janji dgn supir utk datang jemput kt hotel. Pas solat subuh (subuh gajah huhu), lepak2 n kemas2.. pastu since awal lg, kitorg g breakfast kt ToniJack. ToniJack ni mcm McD lah tp lebih sedap katanya laa.. Makanan yg diorder adalah set breakfast burger sama fries. ok la jugak rasanya.. bezanya dgn McD adalah ToniJack xpakai Mayonaise. dorg punya sos ada rasa cam mushroom soup hahaha..

my breakfast set. burger telur n beef. sedap jugek laaa..

pas breakfast, kitorg tggu supir n trus ke Tanah Abang lg. masa ni dh xder mood dh nk bergambar bagai. masa ni pun duit d nk abis so aku cuma beli satu telekung aje.. lunch pun kt Tanah Abang. Dalam kul 2 lebey kitorg dh gerak ke airport. kaki sumer dh sakit xlarat dh nk jenjalan.. awal kitorg smpi airport padahal flight kul 6.30pm (waktu Malaysia 7.30pm).

apa kitorg buat kt airport? lepak2 aje.. aku laks busy main fb thr hp. kenapa? sbb sim card indon yg aku pakai tu bagi pakej internet access unlimited for 20sen sehari huhu.. abis sumer org aku pas hp aku soh dorg main xabis2 jugek creditnya.. best kan kalu la maxis ke celcom ke Digi ke bg pakej yg sama cam kt Indon kan..

kt airport ni gaks la ada sorg mamat indon ni approach aku n bgtau dia jual kek Lapis lengit yg femes itu. harga sebijik RP75,000. around RM27 duit Malaysia. panas2 lg keknya. dh rasa n sah sedap, me, kak idah n idah kecik beli dua kotak seorang. flavour cheese n lg satu chocolate. mmg terbaekkk lah.. kt sini gakla aku dh abiskn duit2 kertas Rupiah aku. yg tggl sumer duit2 syiling yg mmg xlaku.

byr supir utk hari tu adalah seorang RP100,000 bersamaan dgn RM36. ok la kan.. ramai kawan2 aku ckp apsal la shopping kt indon. flight n accomodation aje dh berapa. bg aku laks.. saja aje.. suka2.. bukan suka2 sbb terlebih duit tp saja nk tgk tmpt org shopping. lgpun aku asik dgr aje org ckp shopping kt Jakarta n Indon best so aku pun  nk ler rasa..

bg aku, aku xoverspent. aku spent wisely. kebaya yg aku beli tu, kt Malaysia RM300 sepasang. aku beli 2 pasang @ RM100 each. so utk baju tu aje aku dh jimat RM400. RM400 ni dh cover flight ticket aku (naik MAS ke Jakarta return ticket RM245) sama jugak dgn hotel (hotel 2 malam ialah RM100 sahaja)..

korg rasa berbaloi ke tak berbaloi? aku rasa berbaloi2... tu blm lg kira pernjimatan yg aku buat beli baju2 lain2 hehe.. to my understanding ok lah. maybe ada org xsetuju dgn apa yg aku ckp ni... tp kalu ada org xsetuju pun terpulang lah. bukan duit dorg ye dakk hehehe..

my advice to org2 yg nk g shopping kt Indon, pg la masa tiket murah. pastu xyah la cari hotel mahal2. korg bukan ada byk masa nk spend kt hotel pun. nk tumpang tido aje. asalkn ok, bersih n selesa cukuplah. cari yg dkt dgn tmpt makan esp breakfast sbb breakfast susah sikit nk cari gerai2 makan yg bukak awal..

pastu, expectation jgn tggi sgt esp utk baju2/seluar2 perempuan yg bersaiz L n above.. ada tu ada tp xbyk.. lg satu bukan sumer pakaian2 kt sana tu ori. byk gak yg tipu.. (esp jeans) so hati2 n kena la pandai2 pilih.. Frankly speaking, utk org2 yg berbadan saiz L n above, kalu korg aim nk cari baju banyak utk korg kt Bandung, lupakanlah.. mmg xbyk pilihan. kalu kt Tanah Abang pun sama.. suit keje, jubah or kebaya sumer kecik2. kalu utk org yg badan besar, leh la tempah. tp kalu kt Bandung baju branded tu canner nk tempah ye dak.. tapiiiiii kalu korg adalah perempuan kecil lg petite (mcm aku zmn bujang hahahaha), mmg bandung heaven la utk korg. leh gelak2 korg shopping. baju2 perempuan kt sana sumer kecil2 n comel2.. maklumler org Indon xramai yg gemuk.yg gemuk2 tu org yg terlampau kaya n tua. org2 muda yg kaya dorg pun comel2 aje badannya..

pengangkutan laks.. sebaiknya cari supir yg bagus n reliable. wpun kena byr lebih sikit at least xyah tertunggu2 pengangkutan awam dia (bas, bajai, angkutan.. sumer horror kondisinya).. angkutan ok kalu korg sewa satu angkutan tu khas utk korg. angkutan tu sbnrnya van.. tp kerusinya dh diubah suai sikit. tp pintu xder. aku lupa nk amik gmbr. nk explain pun xpandai.

Jakarta/Bandung sgt macet ye (jem) so kalu nk tertunggu2 pengangkutan awam adalah sgt membuang masa.. jgn jd mcm kwn kitorg, dr Jakarta nk ke Bandung sanggup naik keretapi.. pastu dh sampi Bandung xcari supir. still naik private transportation. last2 apa pun xpdt beli. pastu ckp kena tipu xder apa yg best kt sana utk shopping. padahal management xbetul.. masa adalah sgt berharga sbb byk sgt kedai2 yg best2.. sebelum pg sana Kak Ana dh pesan kalu nmpk yg berkenan trus beli, jgn buang masa belek2 sbb byk lg tmpt nk pg n kena kejar masa.. nnt xder masa nk pusing balik. pas pg sendiri aku setuju bangat dgn pendapat dia tu.. (unless korg plan nk duduk smpi 5,6 ari kt sana kan leh la pusing2 balik)

lg satu pd pendapat aku, seeloknya cari org yg dh biasa pg utk tlg plan n bg panduan. kalu ada sorg yg dh biasa pg ikut sekali rombongan korg tu better. so that tak kena tipu..


ini adalah bajai. mcm tuk tuk kt Thailand.

Supir kitorg xbg naik bajai sbb katanya senang kena tipu. wallahualam. frankly speaking.. aku rasa aku xkn naik bajai di tgh2 Jakarta.. sbb selain dr jalannya jem melampau, driver2 kt Jakarta bawak keta or moto terlampau laju n rapat2.. kalau bajai laks ada yg siap ala2 terbang atas jalan raya.. giler seram.. utk org yg ada masalah paranoid mcm aku lebih baik naik supir aje hehehe.

overall, aku sgt puas hati dgn trip kelolaan Nattasha Zainal ini termasuklah bantuan planning by K.Ana. sekalung perhargaan buat korg yer (cewah aku rasa dh mcm keje kerajaan la pulak hahahah). aku nk pg lg sekali taun dpn insyaallah. tp kali ni aku nk bawak emak aku pula.aku rasa dia sure suka punyalah kalu dpt pg sbb dia hantu kain.. satu lg dia mcm aku, hantu jalan. insyaallah harap2 Allah permudahkn n perkenankan hajat aku ni. skrg ni aku aim tiket murah aje. bila ada tiket murah xkira la AirAsia ke MAS ke aku nk book trus.

for family punya vacation next year, aku aim either Jogja or Bali.. pun tggu tiket murah. aku n asben xada hadiah anniversary. kalu ada tu kira bonus lah.. kitorg tukar vacation sbgi hadiah anniversary. duit pun sama2 keluar. biasanya aku yg plan n book. asben tolong byr mana yg patut aje.. dia biasanya setuju aje dgn planning aku. yg ni pun harap2nya berjaya lah aku merealisasikan plan.. taun dpn anak2 pun dh besar.. harapnya dorg can bear the long hours flight. Pg belah2 Indon ok lah kan.. expenses xder la mahal sgt.. flight pun xder la lama sgt.... apa2 pun ni sumer perancangan.. kalu ada rezeki sampai la kitorg anak beranak.. insyallah amin...

Sekian report aku utk hari ini... ;). overall, between Jakarta n Bandung, aku paling suka Tanah Abang. excitement kt sini lain mcm.  Apa yang ada kt Bandung, ada kt KL. tp byk menda yg ada kt Tanah Abang, mmg xder kat KL. kalu ada pun harganya mahal nk mampus.. sapa xpg Tanah Abang mmg rugi! (i mean kalu korg dh ada kt Jakarta or Bandung lah haha