Sunday, May 9, 2010

Shopping in Jakarta/Bandung for Dummies - Part 2

2nd day in Jakarta. Bangun awal coz supir jemput kul 7pg coz kitorg sumer will head to Bandung for shopping. masa nk turun tu, Idah kecik tetiba cakap "eh ada org atas bumbung". so kitorg pun trus la ngintai ikut celah2 blinds kt hotel tu. n nampak la ini.. realiti hidup org susah di Jakarta..



seorang wanita dan seorang bayi..


dorg tggl n buat rumah diatas bangunan yg hampir roboh.

kesian kan. tulah realitinya. something yg xkn kita dpt tgk kt Malaysia kot. ralit aku tgk perempuan tu main2 dgn baby tu. nampak dia sayang sgt n bahagia dgn hidup dorg. hidup yg simple n serba xada.. tp masih gembira. renung2kan lah semua..

back to cerita bandung.. supir smpi kul 7pg tepat. trus kitorg ke Bandung. ikut highway byr tol ada la 3 kali kalu xsilap. toll supir byrlah. masa ni Jakarta senyap sunyi. Jalan yg macet the day before dah xder. maklumler hari sabtu hari libur so lengang selengangnya..


lengang..


kt Jakarta terlalu byk arca. kata pak Supir semua patung ada cerita tersendiri..

Perjalanan dr Jakarta ke Bandung lebih kurang 2jam. tpm kitorg tiba around 10pg, sbb berhenti breakfast kt satu hentian. makan Sup Buntut hehe (sup ekor). xsedap. sedap lagi sup ekor kt Malaysia haha. pastu pas exit Bandung.. jeng jeng jeng.. macet! org Jakarta turun Bandung on weekends sbb nk shopping kt kota fashion!


kt Bandung, tmpt pertama yg kitorg pg adalah Rumah Mode (sebut Mo De. De tu sebut cam Adnan Sempit.. Deee....). Kt sini aku rasa tmpt aku paling buat byk catch ler. ada org xsuka rumah Mode. tp bg aku ok aje. kt sini cantik bangat! mcm banglo besar yg dibuat outlet. byk branded items yg dijual kt sini. aku beli baju aku GAP, Esprit, Mercy James kt sini. Hugo utk asben, adik n bapak aku. utk anak2 suar baju Guess, Zara n Ralph Lauren. Pastu aku beli belt Gucci utk asben. kt sini menurut kata staff2 kt situ sumer barangan ori except for handbags. wallhualam.. sbb kt Bandung ni byk imitation so kena pandai2 pilih. tp menurut perhatian aku kt sini Ok. kt satu outlet kt Jalan Riau (xingat nama) mmg byk sgt yg obviously imitation..

antara brand2 yg ada kt Rumah Mode selain dr yg aku beli tu, ada Armani Exhange, Mily Cyrus, Minimal n beberapa brand lg yg aku xingat hehe.. kt sini gaks kitorg beli Es Campur. mcm Es Bandung kt Jakarta gaks tp yg ni ada tambah isi kelapa sama isi buah yg aku xpernah jupe kt sini.. dorg pggl timun suri. mcm honey dew tp xmanis daa.. pastu xder bau wangi cam honey dew..

aku kt dpn entrance.. gmbr ni la mak aku gelak cam nk mampos kt aku sbb dia ckp aku gemok!!! hahahaha.. well well.. i know i know mak.. nnt i diet ok..


pg lg ni... org xramai lg..



tasha n makcik nya tidak berlengah lagi...

curi2 amik gmbr dlm Rumah Mode. sbnrnya xleh amik gmbr..


Next, kitorg pg makan dulu... makan kt simpang raya. kt sini food dia sedap. K,Ana yg tlg kitorg organize trip ni yg rekemen. mmg sedap. kt sini kita sampai2 aje dorg akan letak piring2 lauk atas meja. kalu nk, makan ler. kalu xnk, suruh dia amik balik.. sbb dia caj by piring yg kita dh usik.. sumer sedap2.



ayam pop.. aku xsuka tp ramai yg ckp sedap..


 
kt dpn sekali tu urat kaki lembu (kalu xsilap laa).. mmg sedap lg marbeles heheh..

next, kitorg ke Pasar Baru Bandung. kt sini mcm Tanah Abang  juga cuma lebih kecil n pilihan xbyk. xsegempak Tanah Abang ler. byk brg kt Tanah Abang yg xder kt sini.. kat sini aku beli kain sulam manik utk jubah utk mak aku. aku beli 2 helai. sehelai RP75000, lebih kurang RM27 duit Malaysia. Pastu aku beli satu lagi kain jubah sulam riben utk mak aku. yang sulam riben ni mahal sikit.. dlm RM50 duit Malaysia. tp mmg cantik sbb satu design utk satu kain aje. exclusive la kunun. Gmbr lain hari la aku upload sbb aku amik gmbr guna hp aje..



area sini jalannya terlampau macet. xder parking. supir berhenti tgh jalan aje. aku duduk sebelah supir. susah tull nk masuk keta.. so aku telah meminta pertolongan dr brader ini utk tahan lalu lintas, siap bukakan pintu keta lagi.. pastu aku hulur la RP2000 (RM 0.72) AJERRR. kt indon ni org2 biasa pun ramai yg tlg jaga lalu lintas. sedia ajelah kita hulur duit.. aku xkisah la byr pun. bukannya mahal pun. drpd nk susah2 melintas lebih baik mintak tlg dorg hehe..  


yaaa.. inilah dia brader yg macho itu hehehe.. turun kereta dia tolong.. nk masuk keta pun dia tolong..

Next kitorg ke Jalan Riau.. tempt pertama yg kitorg pg adalah The Secret. Kat sini byk baju2 lelaki, jeans2 lelaki n suar2 keje lelaki brand Armani Exchange yg giler babas cun.. baju2 n suar perempuan brand Zara n lain2 sgt byk. tp too bad, size perempuan mcm aku ke atas (L and above) adalah sangat rare yer.. infact most of Bandung punya factory outlet mmg xbyk baju2 utk perempuan besar.. yg ada saiz S n M byk ler.



kat The Secret ni aku cuma beli baju keje ZARA utk aku n Tshirt Ed Hardy utk adik.. Next kitorg pusing2 kt area situ la. aku rasa xkurang 8factory outlet la yg aku masuk tp xsemua aku ingat nama n amik gmbr. masa tu mood dh xder.. dh sakit2 kaki.. tp aku sempat juge ke Tas Terminal beli satu beg roda.. sbb beg aku dh xmuat byk sangat tangkapan yg aku dh buat hahaha..

Untuk buah tangan aku beli 4 kek Brownies bakar and 1 Brownies kukus Amanda. Pesanan penaja utk korg.. jgn beli brownies bakar dia. xsedap langsung. Borwnies kukus dia adalah terbaekkkkk...

pas abie kt area sana, Tasha tanya kitorg nk kemana2 tak. aku n Kak Idah masa tu dh serender.. so ikut aje. dorg decide nk pg ke Rumah Mode semula.. kitorg ikut jerklaa.. masa ni keta supir (Toyota Innova) dh penuh dgn barang2 kitorg. giler betul!!!

Dh abis rumah Mode baru la kitorg balik semula ke Jakarta. Smpi hotel around 12tgh malam. pastu lapar giler.. call room service order spagehetti huhuhu..

Belanja Supir pada hari itu adalah kalu xsilap aku sorang around RM80. nnt aku konfem balik eh.. updated... supir adalah RP850K utk satu keta i.e RP170K seorang yakni RM 61.20 heheheh..

spending aku laks.. kt Rumah Mode sahaja dalam RM500 heheh..

** sambung part 3 soon...