Tuesday, May 4, 2010

Shopping in Jakarta/Bandung for Dummies - Part 1

kenapa title "for dummies?".. sbb ni cerita utk 1st timer yg pg(aku) n untuk yg 1st time nk pg aje haha(semoga cerita aku dpt menjadi tips2 utk korg yg nak pg)

Last weekend, alhamdulillah setelah membooking flight dr January, berjaya jugak me n my frens merealisasikan shopping trip kaum wanita sahaja di Jakarta n Bandung.

Trip kitorg pendek aje. 3D2N. tapiiiii... kitorg pg flight pagi2 n balik flight last, yakni 7.30 waktu Malaysia. Wpun ada 3 full days, tp masih rasa xcukup masa nk shopping lebih2.. tp aku xderla terasa sgt ralat xshopping lebih sakan lg sbb aku kehabisan uang hahaha,,

sepatutnya ada sorg lagi, Faeza.. tp last minute xdpt pg sbb bapak dia masuk operation n kondisinya xberapa bagus. kesian dia dh ler niat asal dia nk cari kain baju utk kawin.. xder rezeki nk wat canner kan.. kepala rombongan kitorg adalah Nattasha Zainal. sbb dia dh biasa pergi shopping ke sana so at least xder la kitorg tersesat barat or kena tipu ke kan.

Flight kitorg patutnya kul 7.30pg friday. tp delay ke pukul 9am. kitorg naik MAS. dpt agak murah lah jugak. RM245 pergi balik.

Time pg ni flight spoil sikit sbb bukan naik airbus (masa balik bru dpt naik airbus). n seat kitorg laks dkt dgn kamar kecil aka jamban! Masa check in kitorg xnk tukar seat sbb xtau laks yg dkt dgn toilet. udahnya rasa nk muntah baru nk tido dh dgr org flush. sabo jerklaa..

sampai Jakarta kul 11am. Supir dh tunggu. Supir kitorg namanya Pak Nurdin. kitorg hire dia utk 3 hari terus. Sebenarnya supir sama hotel room kitorg dh arrange dr KL lagi dgn bantuan K.ana. Indon tu bg kak ana ni dh mcm rumah kedua. Setaun 2,3 kali dia ke jakarta or bandung. smpi dh kenal org2 sana. K.Ana kenal si polan yg bernama Pak H ni. dia ni kerja kt hotel yg kitorg duduk. dia gakla yg sediakn supir utk kitorg..

Kitorg duduk kt hotel biasa2 aje. Hotel dia ok la.. xderla gempak tp ok la. lgpun kitorg takat nk tumpang tido aje. siang ke malam jalan semata2. xder masa langsung bersantai2 kt hotel.
Aktivitas 1st Day
Smpi Jakarta dlm kul 11am gitu. Dr Airport kitorg ke Pasar Tanah Abang Blok A terus. beg2 sumer tggl dlm keta supir. BTW supir angkut kitorg dgn Innova. 


ini adalah Pasar Tanah Abang Blok A. Dr jauh nmpk mcm Masjid. Kalu xsilap ada 8 tgkt. tgkt 8 food court. tgkt 7, kasut n barang kulit. Floor bawah2 kain2 pasang n telekung. kt sini kalu beli byk blh dpt harga borong (grosir) yg tersgt la murah dr kita kt KL. baju siap pun byk. dr kualiti biasa2 ke kualiti yg bagus2 sumer blh dpt kt sini. blh jd giler tgk jubah ala2 Jovian, ala2 Liana Jasmay pun byk. Kain2 pasang mcm Lace utk pengantin mmg tersgt cantik2 n dr mcm2 range harga. blh expect baju2 budak, blouse2 batik, kain2 pasang, kain lace, telekung, baju siap, kain sulam, kasut, barang2 kulit. 

Smpi2 sana kitorg split 2 group. Tasha n makcik dia ke atas. Aku, kak idah n idah kecik setat dr bawah trus sbb kitorg nk cari kain pasang. Tmpt pertama yg kitorg jumpa n trus berkenan adalah kedai ini..

hahah cantik bukan???

yang dibawah ni aku beli utk diri aku sendiri.. sila lihat baik2..


cantik bukan.. heheh.. harga asalnya RP275,000. tp disbbkn kitorg dh beli byk (aku 2, k.idah 1, idah kecik 3), maka kitorg dpt harga lebih murah. pastu kitorg sumer hapgred pulak banhagian batik yg dibuat kainnya kepada silk ala2 songket gitu sama selendangnya sekali. so harga nya jatuh duit Malaysia around RM100. murah kan.. hahaha.. kainnya sgt ler sejuk lembut n sulamnya mewah n lembut. mmg best giler. tp smpi arini aku menyalahkn diri sendiri apsal la aku beli sepasang aje utk aku. belasah la berpasang2 bukannya mahal pun.. huhu.. yg dibawah ni aku beli utk adik aku..


utk baju mini kurung. cantik jugak kan.. hehe


lg kebaya. aku sbnrnya sgt berkenan dgn yg putih ini n yg pink tu. tp jarang so aku xnk beli. aku xsuka baju2 yg nk kena pakai inner la itu la.. so aku amik ajelah gmbr buat kenang2an..

lgi kebaya.. sumer cantik2.. kt Tanah Abang ni kain2 pasang n kain2 sulam sama kain lace n telekung mmg mewah n murah giler. byk gila kedai n kena rajin pusing2 la kalu nk cuci mata n buat pilihan terbaik kt hati masing2..

kt Tanah Abang ni jugak aku beli telekung. mmg byk pilihan kt sini n harganya murah giler.. kalu RP100,000 RM36) tu pun dh blh dpt yg cantik n kain bagus. Aku borong 6 telekung. Utk aku, mak, adik ipar filipina aku tu, utk nenek, utk bibik aku n lg satu utk seorang kakak kt opis ni yg kirim telekung. mmg best..kt terengganu pun xkn dapat secantik itu utk harga semurah yg aku dpt kt sana..

Habis di Tanah Abang, kitorg balik hotel (BTW, lunch pun kt tanah abang punya foodcourt). tgglkn barang2, solat kejap. xmandi, xtukar baju, trus kuar. Kali ni ke Mayestic. Mayestic ni pun tmpt jual kain n pasar la kiranya. tp xgempak pun. cuma kt sini kalu nk cari Cotton, sinilah tmptnya. English cotton or Viscose cotton frm as low as RM9. mana nk dpt tu.. kt Jakel kt KL pun arnd RM20 semeter. kt sini aku xbeli apa2 pun. beli tempeyek aje utk mak sbb mak aku suka. Pastu kitorg beramai2 beli Es Bandung. Harganya RP6,000 around RM2.16 duit kita. Mmg sedap. dlm tu ada cincau, sagu, isi Alpukat (Avocado), susu n apa lg aku xsure. tp mmg sedap. ais dia pulak ais sagat. mmg marbeles haha.

yummy!!!!


me n tasha lepak2 dpn kedai kain sambil minum Es Bandung. masa ni dh letih dah ni. bebudak lain sebok pilih Cotton.

Dr Mayestik, kitorg ke Pondok Indah Mall. Sekali tgk mcm Pavillion lah. barangnya mahal2.. tp cantik2.. kt sini kitorg xbeli apa2.. jenjalan aje. me, idah n kak idah pg food court cari makanan. Idah makan nasik goreng. Me n Kak Idah makan Gado2 yang super marbeles. Kalu sesapa nk ke pondok indah, carilah kedai Betawi Express n try Gado2 dia sama jus Alpukat (Avocado). mmg marbeles. Tgk ajelah kt bawah tu heheh..

Gado2.. siap isi lontong (nasi impit dlm daun pisang) tuu..

Jus Alpukat. Sedap tp pekat nk mampos!

Awek indon tgh prepare Gado Gado..

Dr Mayestik kitorg trus balik ke hotel. masa tu dh lewat mlm dah. mlm ni jugak la aku jumpa budak2 jalanan ketuk2 cermin keta org mintak sedekah, org2 susah strolling sepanjang jalan dicelah2 jem mintak sedekah, jual barang etc. mmg sedih tgk keadaan fakir miskin kt Indon. Bukan malam tu aje. Dr siang tu kt Pasar Abang aje dh berapa ramai yg kitorg jumpa. tak terkira jugakla berapa byk air mata aku mengalir. family aku n asben aku dh tau sgt dh perangai aku yg ratu air mata ni. aku xleh tgk org2 susah. esp budak2 kecik. terbayang2 aku anak2 kt rumah. masa aku kecik, keluarga aku susah. Ayam tu bg kitorg makanan mewah. kalau beli buah rambutan ke anggur ke, kira n bg sama byk antara adik beradik. punyalah susahnya kitorg.. kalau musim hujan, mak n abah xdapat menoreh getah. masa ni jugak la kitorg sekeluarga biasanya makan nasi goreng kosong sbb xmampu nk beli lauk. nasi goreng kosong tu mcmana tau.. nasik goreng yg digoreng dgn ikan bilis, bawang tumbuk. bubuh kicap n garam. tu aje.

masa kecik2 dulu aku selalu mengeluh, kenapalah family aku susah. xmcm org lain.. sbb tu bila aku tgk org2 susah hati aku mcm dirobek.. padahal aku masa kecik sesusah mana pun kitorg, kitorg masih ada tmpt tggl. masih blh makan nasik. susah org lain.. beratus kali lg susah dr aku masa kecik dulu. sbb tu aku meleleh2 tgk fakir miskin indon.. n at the same time buatkan aku lebih bersyukur.. bersyukur sekurang2nya aku anak Malaysia.. hidup kita kt Malaysia ni xder yg sesusah n merempat mcm org Indon. dan yang paling penting, aku bersyukur dgn apa yg Allah bg kt aku selama ni. harapnya aku xkn jd org yg riak n besar diri. mudah2an Allah jauhkan aku dr sifat2 buruk mcm tu. Aminn..

BTW, supir utk day 1 adalah RP550K satu kereta. So sorang around RP110K besamaan dengan RM39.60 sahaja. Supir ni kitorg byr ikut hari. Dia xkira berapa byk tmpt kita nk pg. Byr aje utk satu hari n dia hantar aje kemana kita nk pg. dia tggu or amik. barang pun dia tlg bwkkan. no hal punya.

Hotel laks utk 2malam, RP280K. Around RM100.80 aje. murah kan. Kalu sesapa nk kesana n nk good deal on Supir n hotel, sila msg me. Leh kasik contact no. xkn nk tulis kt sini kot. kalu korg nk pg, pandai2 ler cari kitorg eh. kitorg bukan dpt untung pun. forward no aje. korg deal lah sendiri. tp jgn ler kedekut sgt dgn org sana.. kesian org sana miskin2..

** will continue with part 2 soon..