Sunday, May 16, 2010

of Mother's Day and being a mom..

last weekend Hari Ibu. Aku xbuat apa2 pun. mak pun kt kampung. aku cuma wish mak n bgtau dia sorry taun ni punya hadiah hari ibu cuma tudung. biasanya every yr aku n kakak aku akan share duit n beli hadiah n utk mak. tp taun ni aku cuma bg tudung. malu jugak rasanya tp aku punya kewangan dh tahap2 paras hidung. Mak aku balas trima kasih byk2 kt anak2 yg xpernah lupa kt dia (sob sob sedihh aku baca ni). pastu dia ckp cukup2 la hadiah yg aku dh bg masa balik dr Jakarta tu. huhu tu lah mak aku.. dr dulu smpi skrg mmg mcm tu lah.. xpernah mintak2 dgn anak2..

masa aku balik dr Jakarta tu, aku beli 3 kain utk wat jubah. 2 kain tu kain sulam manik. kaler maroon n kaler biru. lg satu tu sulam riben (mmg cantik) n kaler pun sama maroon (aku dh rambang mata2 smpi xperasan beli kaler yg sama). aku mmg la kakak aku kain2 yg aku beli soh mak aku pilih. n mak aku dh pilih sulam manik kaler maroon sama sulam riben.. pun kaler maroon gaks. kakak aku ni xleh tgk kaler merah. dia mmg suka merah. mak aku suruh aku bg kakak aku kain jubah biru tu. tp pas kakak aku tgk gmbr2 yg aku mms, dia usik mak aku ckp nk yg kaler maroon. pas mak aku bercakap dgn kakak aku kt telefon, aku tgk mak aku bukak balik kain jubah kaler biru tu n belek2... masa tu aku dh tau dah yg mak aku sbnrnya xsuka yg biru tu tp dia rasa kesian dgn kakak aku. aku pun tanya dia "mak buat apa tu". dia jawab "saja tgk kain ni... cantik juga. bg la long yg maroon tu. dia bukan blh tgk kain warna merah". dlm hati aku ckp sah! sah la mak aku ni kesian dgn anak dia n sanggup bg yg dia nk sgt tu kt anak. aku pun ckp kt mak aku yg kwn2 aku ramai lg nk pg Indon. Sorg kakak yg baik dgn aku tu nk pg bulan Julai. nnt aku kirim aje dgn kakak tu. aku ckp kt mak aku mcm tu. mak aku pun senyum, lipat kain tu n simpan. terharu aku tgk mak aku.. tu lah hati seorang ibu kan.. kalu anak nak, sanggup dia bg apa yg anak dia nak. sorg mak musti dahulukan anak2 lebih dr kepentingan dia kan..

aku sayang mak aku (sapa yg tak sayang emak kan). tp aku tau aku ni anak yg degil, byk susahkn mak bapak. kdg2 aku kecikkan ati mak, kadang2 aku laks yg kecik ati dgn mak, kadang2 aku sakitkn ati mak aku. kadang2 aku salah paham dgn mak aku.. tp tu xbermakna aku xsayang mak aku or aku xtak hargai mak aku selayaknya seorang mak tu dihargai.. bukan aku xsayang mak.. it just that i'm a daughter with so many flaws.. but at least i know, i'm trying to be better to my parents everyday.. insyaallah..

celebration diri aku laks sempena mother's day. well xder apa2 pun. just a normal day for us. husband ada lah wish. tp just setakat wish ajelah. no dinner no hadiah. aku xkecik ati.. ucapan pun dh cukup. aku mls meminta2 di hari ibu.. anak2 pun kecik lg.. dorg blm paham mother's day tu apa. aku cuba mengurangkan dr bercakap pasal hari ibu.. sbb aku cuba hormat perasaan husband aku yg dh xder emak. aku xdpt nk teka apa ada dlm hati dia bila berkaitan dgn emak2 ni.. cuma aku bersyukur Allah bg aku kesempatan jadi emak lg.. cuba kalu anak kita "pegi" dulu dr kita.. bayangkan.. mau gelap dunia rasanya kan.. so bg aku tiap2 ari aku celik aje mata, syukur aku masih dipinjamkan nyawa.. tgk asben, tgk anak2.. syukur Allah masih pinjamkan mereka utk aku kasihi dan sayangi.. syukur.. bila dh ada asben yg baik, ada sorg anak lelaki, sorg anak perempuan, kerja yg agak bagus, ada rumah sendiri yg selesa.. apa lg yg aku nakkan.. syukur Alhamdulillah (tp kalu bules nk anak sorg lg.. tp yg ni kena tggu taun dpn huhu)

tentang aku sendiri as a mother.. well.. aku rasa aku ni jauh lg bezanya kalu nk dicompare dgn mak aku.. masih berusaha jd mak yg baik.. masih berusaha spend byk masa dgn anak2.. mcm2 aku usaha..

masa aku dpt keje baru aritu, aku bgtau mak aku gaji baru aku n mak aku ckp dh dpt gaji lebih tu, xpayah la asik nk wat kek aje. layan la anak2 tu. huhu. mak oh mak.. ngah bukan buat kek semata2 sbb duit. untung xbyk pun. harga kek aku pun sama mcm dulu gaks.. xder naik2 pun. order pun aku amik sikit2 je. xtau la mcmana nk ckp. aku rasa bila wat kek tu, semua masalah aku hilang. bila aku duduk kt meja makan sambil membentuk bunga guna ball tool aku tu, aku rasa aku larut dlm dunia lain.. destress gitu.. kalu aku ckp aku xbuat kek xdpt untung byk sure org xpercaya. kuar duit aku lg byk lg ada hehe.. tp skrg aku amik order utk hantaran or doorgift aje. kalu takat 16pcs buttercream, sori ler malas aku nk buat. bukan nk berlagak tp penatnya sama aje, brg2 yg sama nk keluar tp untung xseberapa. buat aku xcukup tido lg ada.. pastu anak kemana aku kemana.. kalu utk hantaran, yg ni mmg feberet aku. aku caj xmahal pun. full set aku RM80 aje. so far kalu dkt musim cuti sekolah aje byk ler yg order. ada jugak yg aku terpaksa reject kalu order dkt2 or last minute. xsempat ler. aku xnk lr buat deco org takat conteng2 aje kan. naya aje org byr. next week ada 2 order. 27hb kena deliver. aku amik half day leave aritu. sbb mlm tu nk balik tganu pulak. kalu nk balik ganu wajib la bake 2 bijik kek utk anak2 buah..

recently aku busy menguruskn perihal resignation aku ni. bank rules, staff sundry loan musti settle sebelum last day. yg ni aku dh setelkn. alhamdulillah dh abis byr loan. nyesal aku amik loan tu dulu. ntah apa2 aku buat dgn duit tu.. la ni kena korek saving byr loan huhu. masa amik tu dok dgr org ckp murah2.. rugi xamik etc.. ni la masalah aku selalu buat menda xpikir panjang..

lg satu staff credit card. ni lg satu, the moment aku officially not a staff to the bank anymore, staff card tu akan secara otomatis di tutup. sbb bank xnk resume bg staff benefit lg kt ex-staff. sbb card face tu aje represent staff of the bank. ada hospital2 panel yg nmpk aje staff card kita trus leh bg wat installment. so aku kena la wat necessary arrangement yakni settlekn outstanding. pastu mana yg recurring trxn tu (insurans), aku kena la arrange pulak dgn insurans company.. pheww nk resign pun susah! sib baik la aku ni jenis maintain 1 card aje. sekurang2nya aman la idup aku.. (aku heran ada org blh pakai smpi 8,10 kad.. gile apa.. byr tax aje dh 4,5 ratus. i seriuosly think that it is one wrong way of living)

asfor me now nk tutup yg ABMB ni n pakai pulak staff card dgn new company nnt... xsabarnya aku nk pg company baru. kenapa? sbb kt sana budayanya staff2 sana balik on time. tak mcm kt ABMB boss aku selalu bising xsuka staff2 balik awal n on time.
anyway, sehari dua ni aku rasa kaki aku, paha aku sama lutut sakit semacam ler. aku rasa aku ni dh terlebih berat badan n kasik beban yg sgt besar kt kaki aku nk tanggung kot.. hmmmppphh.. baru rasa nk masak nasik goreng mlm ni. nmpk gayanya maybe aku makan sup ajelah huhu..