Sunday, April 18, 2010

Cerita pasal buah hati pengarang jantung..

Aku jarang cerita pasal anak. bukan xder menda nk ditulis.. tp kalu nk ditulis sure panjang berjela2.. dulu pernah ler berangan nk tulis satu blog khas utk anak2.. so dorg tau ler perkembangan dorg masa kecik.. bila dh pandai baca sendiri sure aku bg dorg baca.. kunun lah. ntah la blh ke tak aku nak maintain.. sbb aku ni akan menulis bila ada mood n ada menda nk tulis. kdg2 ada menda nk tulis tp xder mood pulak nk dok typing2..

Farris:
Sekarang dh 5 taun 1 bulan. dh byk cakap. speech dh much better. wpun kadang2 dia xtau nk bercerita tp nk cerita, end up keluar jugak la bahasa2 jerman dia. kadang2 speaking dgn kitorg.. most of the time mmg speaking. kadang2 lancar kadang2 sangkut n dia guna bahasa melayu n cakap "macam ni mcacam ni" sambil buat sign language.. sbnrnya kitorg kt umah xder la speaking manjang dgn dia. tp dia byk belajar kt sekolah sbb kitorg anta ke english medium kindy. Actually kitorg anta kt situ pun sbb tu lah kindy yg paling dkt dgn rumah. selang beberapa buah rumah laa..

farris mmg kalu bab bercakap mmg sgt lmbt. dia pandai bercakap masa umur 4taun. tu pun pas kitorg anta dia ke playhouse (Krista kindy punya program).. since dh pandai bercakap sgt so toilet train pun lambat ler. pas 2/3 weeks setat sekolah la dia baru blh pampers-free.

wpun farris in terms of speech sgt lmbt development dia, tp in terms of memory n apa2 yg cikgu ajar dia sgt cpt dapat. even cikgu dia pun ckp farris punya memory sgt bagus. n taun lepas alhamdulillah dpt Playhouse best student. (alhamdulillah). taun lepas classmate dia xramai. yelah xramai org nk anta anak ke sekolah masa umur 4 taun kan. taun ni ramai sgt calssmate dia. tgk ajelah nnt mcmana feedback cikgu dia. aku xder la niat nk dia terer dr anak2 org lain. tu bukan niat aku. aku anta g sekolah awal2 sbb nk dia mix around so that dia lbh cpt bercakap n pandai bergaul. kalu kt umah pun duduk dgn maid aje boring jugak dia.

in terms of relationship dgn kitorg, aku rasa dia lebih rapat dgn bapak dia. dgn aku dia cuma cari masa nk makan aje. lain2 cari bapak dia la. mandi n tido sumer dgn bapak.
  
Farris yg bergigi jarang

buah hati bapak


Safiya:
Safiya lain sikit dgn abangnya.. dia mmg byk ckp n lebih petah dr abangnya. tp dia ni pun garang. abang dia cool aje. aku rasa farris byk ikut my husband n safiya byk ikut aku. even dr segi rupa paras pun safiya byk ikut aku (tp kulit cerah sikit ikut bapak). Farris laks mmg anak bapak.

Safiya dr segi bercakap or belajar so far xder masalah. mmg senang belaka. bab makan lg la senang apa pun sumbat aje. xmcm abg dia ada memilih sikit. safiya sgt suka buah2.. mmg ikut aku laa.. blm g sekolah lg. taun dpn (4 tahun) insyaallah akan hantar dia kesekolah sama dgn abangnya kots. Insyaallah. saja anta anak awal2 dok kt umah pun boring aje xder kawan..


farris kalu amik gmbr suka buat expression bukan2.. ni mmg anak bapak..

dia n abangnya kalu time baik, baik giler. tp kalu time bergaduh blh heart attack aku.. paling sadis dorg suka gaduh2 " ni mama saya"..  "ni papa saya" sambil peluk mak or bapak yg direbutnya.. kadang2 pikir kesian budak2 ni maklumla mak bapak keje balik umah dh malam. satu mlm ada 3 or 4 jam aje dgn dorg.. tu pun kitorg kalu dh kt umah sebolehnya2 tumpukan kt dorg aje. weekend insyaallah akan ada satu hari bwk dorg kuar jenjalan. lg satu hari pusing2 taman aje lah.

on the other hand, maid aku nk balik indon bulan 8 ni (bulan posa ooo). aku rasa maybe bulan 8 ni smpi pas raya maybe tgglkn anak2 kt nursery lah. aku ingat aku nk cari indon kemas rumah once a week selama maid aku xder ni. bulan puasalah malas aku nk berpenat2.. aku nk maintain cam skrg weekend masa utk anak2.. kalu nk kena wat keje rumah lg, alamatnya sumer dok rumah ajelah..

maid aku ckp nk balik smpi pas raya aje. tp xtaulah kalu dia balik trus. dh 3taun dia keje dgn aku. taun dpn dh 4. wpun xperfect tp dia mmg maid yg baik. sgt2 sayang anak2 aku. aku tgk org sana sini ada masalah dgn maid.. aku bersyukur sgt rezeki aku bab maid ni murah. kalu dia balik nnt aku xrasa nk cari maid dah. aku nk cari org kemas umah once a week aje.

this coming saturday sedara mara dr terengganu pulak nk dtg... smlm berpeluh2 aku n asben mengemas n mengarrange apa yg patut. termasukla meng"dispose" tilam lama yg xbuang2 lg tu. susah siot terpaksa masuk dlm citra tu n ikat pintu bonet dgn riben ikat kek. pastu kt tmpt penumpang 3 sekali duduk - aku n dua anak.
 
aku akan busy selama seminggu ni.. huii malu la aku kalu umah xsemenggah.. sedara mara belah asben tu ooo.. huhu. mlm ni projek basuh sarung bantal. byk sarung bantal yg aku jarang pakai dh berabuk.. berabuk sbb xpakai.. padahal simpan dlm almari tu.. huhu. kalu family belah asben aku nk dtg, kelam kabut idup aku. tp kalu sedara mara or family belah aku yg nk dtg, relax aje. asben aku lg la relax. xmalu langsung dia apa2.. cetttt