Sunday, April 25, 2010

Cerita mencari ikan di petang hari sabtu

aku dgn asben ni byk benda yg kitorg sekepala.. masing2 ada sedikit adventerous dlm hati. kdg2 tu kalu dh boring asik ke shopping mall aje, mulala kepala setat melilau pikir apa nk buat.

last saturday, since kakak ipar aku merangkap kakak asben sekeluarga dtg dr tganu, maka kitorg pun decide la nk g kuala selangor nk g cari seafood. so kitorg pun pg la pas breakfast. mula2 plan nk g pasar pasir penambang aje. kt situ ikan2 dijual kt pasar basah tp harga sama mcm harga retail tmpt lain CUMA lebih fresh aje.

aku pun main2 la dgn GPS kete n jumpa satu tmpt dlm GPS cuma ckp "FRESH FISH" n location dia dlm 11.3km dr pasir penambang. aku ckp kt asben jom pg tgk tmpt tu.. since awal lg ipar2 pun smpi lmbt lg. asben aku pun on aje n kitorg btl2 ikut direction yg dibg oleh GPS. so jeng jeng jeng.. nk tau kt mana kitorg sampai??? betul2 kt jeti nelayan naik kt tepi laut. nama tmpt ni Bagan Pasir, Tanjung Karang..

ni tmpt pertama yg kitorg pg..

sampai2 aje kt situ, adala beberapa org tgh memilih ikan. kt tmpt pertama ni ikan xbyk sbb bot byk blm naik. tp kitorg amik sotong dia, mmg fresh giler n harga cuma RM10 utk sekg.. heheh mmg best!

sambil2 aku meronda2 kt tmpt tu dgn anak2, asben pg duduk n borak dgn satu couple warga emas kt situ. makcik n pakcik ni mmg 2,3 ari sekali dtg ditu beli ikan. makcik tu kata la kt kitorg tggu la kejap smpi bot dtg. kitorg pun duduk2ler n borak2.. tp sambil borak sambil kejar anak2 ler sbb budak 2 beradik tu excited dok kt tepi laut.. wpun airnya kaler kuning mcm sg gombak aje aku tgk hehe..

lama gak la tggu bot xnaik2. byk bot2 yg lalu tp bot2 tu ketempat lain. last2 makcik tu ajak kitorg ke tmpt lg satu, tmpt yg bot2 sebelumnya td berhenti.. nilah untungnya beramah tamah dgn penduduk setempat kan.. koman2 dh dpt tau kt mana lg leh beli ikan..then kitorg pun pg la ketmpt lg satu tu lepas beli tong polisterin putih tu utk bubuh ikan. besar tongnya tp RM7 aje. murah giler..

smpi2 aje kt tmpt yg makcik tu bgtau.. ada 4 tmpt jual ikan ler.. yg paling ujung no 1 n no 4 , ikan blm naik byk. yg no 2 laks bela anjing 2 ekor dkt dgn tmpt ikan2 tu didisplay. aku xkenan sungguh. kalu nk bela anjing pun jauh la sikit dr tmpt org nk membeli2.. hampeh tull (BTW situ yg berniaga semua cina n harga adalah standard). Kitorg ke tmpt no 3. ikan dh byk turun. kalu rajin blh tggu smpi bot naik n pilih ikan2 yg blm kena air batu.. tp kitorg dh mls nk tggu so kitorg amik aje ikan2 yg dlm box kt situ. masih baru n fresh cuma dh letak atas air batu ler.. to xbyk beza pun sbb sumer ikan baru naik.. korg tgk ler sendiri ikan2 yg buatkan kitorg teruja hehe. mmg rasa nk berjoget tgk ikan2 yg fresh2 n keras2 lg tu.. naik antu la kitorg pendek katanya..


ikan kerapu yg besar...

udang kertas. fresh giler sampai susah nk buang kulit. aku beli sekilo (RM10), goreng kunyit. sedap giler manis isinya..
dh pilih, bubuh dalam bakul sbb nk timbang n pass kt 2 pekerja Myanmar utk siang..

the ambience hehe

nyonya angkat ikan..


pakcik2 ni sebok memancing..

here comes the boat! sbnrnya byk lg bot yg sampai tp yg ni aje yg aku amik..

ikan merah.. aku beli 2 ekor.. buat sup ikan. giler babas sedap manis isinya.. keras seh ikan nih... bayangkn baru berapa lama aje kuar dr laut. mmg marbeles laa..


last sekali, kitorg beli sotong, udang kertas, udang putih, ikan merah 2 ekor besar, ikan sebelah 3 ekor, ikan senangin yg keras2 lg fresh gitu (lupa amik gmbr daaa) n ikan kembung yg cantik2 bodynya.. err ada lg ke? xingat daa..  ketam xsempat amik dh ada org lain amik. dh mls nk tggu bot lain smpi. oh yer the damage of the day RM106.. hehe so korg leh bygkn la betapa byknya tlh kitorg beli ;)

hehe mmg adventure lg best... kitorg plan nk g sana every 2 weeks. baru best.. xmain la ikan kotak dr thailand ni.. ikan fresh2 lg best haha.. sapa nk ikut sila roger2.. we are more than happy to be your tour guide hehehe..

btw ari sabtu aritu kitorg kt sana smpi kul 1lebih. pastu lunch kt KFC Kuala Selangor aje hehe. budak2 dua beradik tu dh lapar.. hehehe rasanya ni lah xtvt diluar rutin yg sgt best.. akan pg lagi insyaallah..