Wednesday, March 17, 2010

Cerita pasal bisnes kek

aku sbnrnya setat g kelas kek ni dh lama. taun 2008 lg dh pg. tp byk sgt kekangan masa nk execute projek. maklum ler masa tu anak kecik.

taun lepas, aku setat wat sikit2.. dlm tgh taun ler. pas dpt oven beso. sebelum tu ada jual muffin sesikit. pakai oven cenonet. penat nk membakarnya.. masa mula2 buat cupcakes tu, aku amik order kecik2 ni. 16pcs or 25pcs. kdg2 selang sehari nk kena bake. nama pun homemade kan.. so kena la fresh. so bake mlm nk deliver. lama2 tu aku rasa penat giler. buat sikit ke byk ke, penat dia sama aje. pastu barang2 yg sama nk kena korek kuar. pastu mana nk layan anak lg. biasanya aku bake mlm, pg2 esoknya kul 4,5 pg aku bangun utk deco. biasanya time2 mcm ni, mental block abis lah. xleh pikir deco pun. serius xder idea..

last2 tu aku meluahkn perasaan kt zue, sahabat aku yg umahnya pun dkt je dr umah aku. zue advice aku concentrate kt wedding/engagement. sbb order mcm ni jarang2 ada. kalu stop rugi ler ilmu2 nnt ilang mcm tu aje. aku pun pikir2 balik ckp zue tu ada betulnya. so aku pun setat ler korek2 n pg berguru segala yg related dgn hantaran cakes. dh setat aje, jatuh cinta pulak. sbb best pulak buat menda nk cantik2.. kena intricate la sikit utk kek hantaran ni. aku rasa lg fun pulak. lgpun kek2 mcm ni bunga leh buat in advance n simpan. masa wat bunga ni pulak, aku buat lebih gumpaste. aku bg sikit kt farris n safiya. pastu bg roller kayu yg aku xguna. dorg akan duduk kt meja makan sama dgn aku n setat le menggentel masing2 punya gumpaste. masing2 ada set sendiri. mmg xkacau barang2 aku. dgn cara mcm ni, aku leh make sure anak2 xkacau aku, brg2 aku dorg xusik (hence, hygiene is kept at best level), n most importantly, dorg hef fun n aku xder la rasa dorg left out sgt masa aku busy. biasanya aku akan duduk kt ujung meja, n dorg kt ujung lg satu. so dorg xcapai apa yg aku tgh buat, tp at the same time maintain eye level dgn aku.

aku rasa wat keje cannih lg best. lgpun wat kek hantaran ni masyukkk.. harga mahal (tp setimpal ler dgn effort n kos. fondant n gumpaste mahal. fondant 1kg rm15. gumpaste 500g rm30. ni pun homemade, kelas rendah. kalu beli good quality punya, lagi ler mahal nk mampus. pastu kek utk hantaran ada ketinggina tertentu. so kek punya batter tu kena double. butter n tepung aje dh 1/2kg each). wpun seminggu sebijik kek sekalipun, untung lebih dr wat cupcakes kecil2an 4,5 kali seminggu. skrg aku tidak mengeluh lg hehehe..

last week, pg kelas dgn sifu ku lynnhassan. belajar wat fondant cake dgn royal icing flowers. mmg best ler belajar dgn dia ni sbb dia ni xlokek ilmu. semua dia ajar. mmg puas hati kelas dia. balik dr kelas dh mmg blh buat sendiri. infact aku dh 2 kali dpt order royal icing flowers. bunga dh siap, tggl bake n susun aje mlm ni. sapa nk g kelas dgn lynnhassan, sila masuk myhadiah.com.kalu nk tgk hasil perguruan aku dgn dia, sila masuk my cake blog.

harga kek/cupcakes fondant aku dh revise. selepas mendengar nasihat dr sifu aku tentang pure butter n ready made fondant. so since kos pun meningkat, aku revise la sikit harga. So from now on, my customer will be expecting more yummlicious cakes/cupcakes (pure butter la katakan) n fondant yg smooth, not so sweet n taste like marshmallow.. so sedap!!