Wednesday, February 10, 2010

cerita tentang kiasu

saya ni ada satu perangai. i am very frank when it comes to "admire" or "likes". kalu xsuka, saya tapis2 dr bercakap. kalu xsedap, saya akan ckp "ok la". kalu xcantik saya akan ckp "cantik jugak". kalu cantik saya ckp "e eh cantiknyaa..... " etc..

kalu cantik, sedap, or suka, saya mmg jenis yg akan bercakap betul2 n open semuanya. puji betul2.. i mean kalu kita suka, kita mesti hepi n excited. masalah saya ni, bila saya excited, saya akan bercerita sejujurnya dgn org.. tp jgn salah paham.. saya biasanya akan bercerita apa yg saya suka, xder kt saya.. tp ada kt org lain. apa yg saya ada atau hadiah dr asben, saya diamkan saja. saya xberlagak dgn apa yg saya ada.. tp saya akan cerita dgn org betapa cantiknya gelang diamond kakak A.. betapa cantiknya henbag kakak B.. betapa bestnya ada jam mahal macam kakak C.

tp saya lupa satu hakikat.. ada manusia ni kiasu. kita excited n jujur bercerita menda yg cantik, menda yg menarik perhatian kita. tp menda yg kita sampaikan tu (wpun sekadar niat bercerita n niat nk mengwar2kan menda yg kita suka or minat), org2 yg kiasu ini dh tentu rasa dengki. bila dh ada perasaan dengki mcm ni, org2 kiasu ni akan pandang lain mcm pd org yg mempunya menda yg best tu.. di sebabkan perangai jujur tak bertempat saya ni, ada la menda2 kecil yg xberapa manis terjadi bila si kiasu memandang di empunya barang dgn pandangan berunsur dengki..

salah saya kah? saya rasa menda2 ni semua berbalik kepada nawaitu kita.. nawaitu saya xder kearah itu. jd saya persetankan sahaja si kiasu2 ini.. tp in future, i take note.. ok these are kiasu ppl. so there are certain things you cant share.. i learnt from mistakes. maybe i cant fix it. but am sure i learnt!!!