Sunday, December 26, 2010

Talent

i just discovered my dyslexic son's new interest and talent - MUSIC!

will blog bout that later. been so busy this past few days.

I'll blog on our journey in teaching him as well. everynight we'll (particularly my husband actually hehe) spend arnd half an hour to teach him to read. he still struggling with b and d. he can pronounce 'ba' 'bi 'bu' etc as well as 'da' 'di' 'du'. but when we joined 2 suku kata to produce words like 'dadu', 'lidi', 'mandi', he wont be able to recognize and pronounce them.

kesian anak mama.. but we'll read together again ye sayang... ;)

will update more once my time permits ;)

Wednesday, December 22, 2010

Loooong day at work!

the time is now 1.30am and i'm still in office.. Actually i just started work at 6pm and it's only gonna ended at 10am tomorrow. hell yes.. am working for straight 16hours y'all.. *cry*

pray hard that after long 16hrs of torturing my body and my brain, i still have the energy to drive back home.

if it's not for the DR (disaster recovery) test run, i wont be here.. this is part of IT support job whereby we need to run at least 2 round of DR tests every year to ensure that the system is running in good and full mode. this DR purposely to support the business.. in case anything happened to the production server (fire, flood etc) that caused it to fail, the company can always swap to DR server and run the business as usual. This is part of business continuation plan and practiced by every financial institution all over the world. mana bules rugi betul tak? hohohoh

and as a result, it's us, the IT support personnel have to suffer for lonnggggg hours :(

now am keeping my finger crossed and hoping that i wont have to do this anymore in future.. huhu

i'm aiming to do another kind of job in 2012.. till then, i will have to bear with all the pain of supporting system in IT department.. *sigh*

p/s: i have so many things to write but i guess i'll wait until my brain works in full throttle. :P

Monday, December 20, 2010

Letih..

sekarang musim xmenentu.. kejap ujan kejap ok. bagaimana dgn mood anda?

mood aku pun ikut musim. skrg mood malas melanda. kt opis mostly sumer org pg clearkn annual leave masing2.. opis sunyi sepi.. good news is, user pun ramai cuti so keje pun kurang.. tiap2 ari mood sengal.. pg gym pun dh jarang2 skrg.. teruk betul.. masuk arini dh 4ari ponteng gym. esok wajib pg ni..

my asben on the other hand sgt busy. ahad pun masuk opis siapkn statistik akhir taun.. aku rasa sejak asben jd ketua unit ni dia sgt sibuk. aku laks on the other hand sgt free.. dulu masa keje tmpt lama aku yg busy dia yg free.. dh lama keje busy, masuk keje baru agak free, aku dh immune dgn keadaan yg asben sentiasa ada.. now dia sibuk.. kdg2 nk borak panjang ari keje pun xder masa.. kalu dulu selalu gak call2.. skrg agak slow lah. since aku yg dulu selalu sibuk n dulu dia free, aku cam xdpt nk digest hakikat yg skrg asben aku sibuk.. tensen.. susah gak aku nk paham keje dia n hasilnya.. lately selalu la gaduh.. n puncanya aku ler yg xberapa nk paham.. biasa ler org perempuan.. gedik lebih.. demand mcm2 hahahaha..

hehehe susah ler nk digest dia sibuk sebab selama ni aku yg sibuk haha.. i guess workloads can take its toll against our marriage.. hohoho.. ntah ler.. kdg2 aku rasa fed up. pernah tak korg rasa pergaduhan bodoh buatkn korg fed up dgn mcm2 benda? aku bukan fed up dgn mr asben.. tp aku fed up dgn diri aku, dgn kondisi kitorg skrg.. n paling utama aku fed up nk bergaduh n skrg aku rasa lebih baik aku senyap. kalu aku senyap sbnrnya lebih bahaya dr aku berbunyik.. hahahaha

rabu ni aku terlibat dgn DR. nervous giler sbb aku masih blm fully familiar dgn keje company skrg.. rabu ni aku masuk keje kul 6ptg n balik khamis kul 10pg. aku harap aku masih mampu memandu pulang pada hari khamis nnt huhu.. eh apsal aku tulis cam BM paper SPM eh? hehehehe..

rabu ni aku kena anta mak aku ke stesen bas dulu.. dia nk balik kampung. mak aku stay kt sini dr khamis.. best ler mak dtg sbb mak tukang masak food yg sedap2 hahaha.. langgar pantang sungguh aku padahal punya la baru nk kurus nih hehe..

nnt ler aku update lg.. skrg vitamin M sedang melanda dgn byknya..

Wednesday, December 15, 2010

Edisi mencari kelas part I

sedang menaip sambil berbual dgn farris yg sedang main game PS2..
riuh dok bercerita psl game grand theft auto ni. yg aku blh paham cuma..

"dont go to one level xxxxxxxx.. dont touch. look xxx.. lets be quiet. now the police xxx. tengok! mama mari sini.. jangan naik atas xboleh. find that motor. see, one hundred. he's very good. now tembak up there. dont touch him, police!".. and byk lagi ayat2 lain yg aku xsempat nk salin...

* xxxxxx tu ayat2 yg aku xleh paham..
bila dia excited n bercerita panjang, dia akan fail kerana lost in his own words yg aku xpaham. tp kalu dia nk bercerita setakat 6,7 patah perkataan dia ok.. maybe bila dia nk open up for more conversation dia jd lost for words kot. or maybe mmg vocab dia kurang... wallahualam.. yg ni pun aku nk tanya doktor dia nnt.. harap2 aku xlupalah..

anyway ni artikel yg aku jupe.. psl phonics method utk ajar budak2 disleksia..
http://www.articlesbase.com/childhood-education-articles/prevent-dyslexia-with-easy-phonics-lesson-plan-and-flash-cards-1745281.html

Yang kat bawah ni pulak, list2 center yg provide kelas utk disleksia.. insyaallah nnt aku call one by one (kecuali yg sarawak n penang tu lah) and update important info kt sini.. insyaallah..

kalau aku jumpe tmpt lain pun aku akan update lg nnt.. kalau ada sesapa yg tau ttg center2 lain, sila bgtau ye. sharing is caring ;)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Learning Edition Sdn Bhd - Santhi Latha provides assessments for dyslexia and runs the Dyslexia certificate course for teachers, parents and others working with dyslexia children and teenagers. Enquiries: santhi@editiongroup.com - Tel: 6 03 6157 0939 or 6 03 6157 6998 - Fax : 6 03 6140 3078

Federal Territory Dyslexia Association - active in highlighting problems faced by dyslexic children through the media and in organizing workshops for parents and educators. Tel 03-40255109


Dyslexia Association of Sarawak - Address: Lot 3180, Block 11, 1st Floor, Jalan Kedandi, Tabuan Dusun, 93350 Kuching.
Website: www.dyslexia-swk.com


Prospect Rainbow Center - private center for dyslexic children run by two psychologists. 1D Jalan Pantai Molek, Penang. Tel: 04- 8900870

Dyslexia Assessment and Reading Intervention in Bangsar - We are a Wellness Centre in Bangsar and provide dyslexia assessments and a reading intervention programme for children on a one-to-one basis, after an indepth consultation with parents.
www.dyslexiaglobalsupport.com


Hils Learning, Kuala Lumpur - small school that specialises in helping children with dyslexia, dyscalculia and other learning difficulties: a welcoming friendly centre where parents and caregivers can gain access to information, where the individual is the focus and where help and support are generously supplied.
www.hilslearning.com

------------------------------------------------------------------------------------

Monday, December 13, 2010

Mencari kelas..

Aku sedang tercari2 kelas utk Farris... rasanya susah jugak nk mengajar dia sendiri sbb xtau cara yg betul. melalui pembacaan aku, budak2 disleksia ni perlu diajar menggunakan cara Phonics. aku ada la cari tutorial guna kaedah Phonics kt Youtube and ajak Farris belajar sama tp cara ni kurang praktikal sbb aku sendiri xtau canner nk sama2 ajar dia. Menarik mmg menarik tp aku mcm suruh Farris tgk sendiri sbb aku sendiri xtau canner nk menyampuk hehe..

aku rasa bukan takat Farris aje, aku sendiri pun kena pg kelas utk tau kaedah yg betul nk ajar dia. Nilah menda yg aku kena survey skrg..

Smlm aku make conversation dgn dia. Topik aku smlm tentang game PS2 yg dia main mlm td - Rachet and Clank. byk lah yg aku tanya tp adiknya pulak yg byk menyampuk n bersoal jawab dgn aku.. huhuhu anak dara aku mmg becok! Tp dialah penyeri rumah kitorg.. Farris xberapa byk bercakap. byk yg aku xberapa nk paham. Keluar bahasa2 yg xdapat difahami.. tp aku dpt tangkap beberapa patah perkataan - english words. Farris ni mmg lebih byk ckp english dr ckp melayu sbb dr belajar bercakap dia dh belajar kt english based kindy. aku pun masa dia kecik2 dulu agak gediklah asik speaking aje dgn dia.. now dia dh besar, aku ckp malay sbb kt sekolah cikgu2 dh ckp full english. biar dia tau 2 bahasa la kunun.. aku harap dia xconfuse lah dgn dwi bahasa yg dia kena belajar.. kalu budak biasa aku tau xder masalah.. tp ni anak aku keupayaan bercakap dia limited sikit.. harapnya menda tu xmendatangkn masalah lah kt dia..

Next appoinment dgn doktor, aku nk tanya doktor 2 benda ;

i) perlu ke Farris ni di hantar tuisyen/kelas sekarang? kalu perlu, sila bg surat refer so that senang kitorg nk bg kt bakal cikgu dia..
ii) Farris agak2nya dh sesuai ke tidak dihantar ke kelas Iqra? Aku teringin nk anta dia taun dpn (6taun) tp risau gaks kalu2 dia konfius ke, pening ke mcm2 nk kena belajar..

so far ni lah dua soalan aku nk tanya doktor nnt.. aku tulis siap2 dlm hp dgn harapan nnt aku xlupa.. samalah dgn jugak dgn aku tulis kt blog ni so that aku blh la baca n ingatkn diri sendiri.

aku baca blog sendiri??? of course aku baca! kan ni blog syok sendiri? huahahahahaha.. aku tulis aje apa aku nk tulis n yg terlintas dipikiran.. yang penting aku xtulis menda2 sensitip kau!!!

P/S: saya bukan blogger tegar :P

Sunday, December 12, 2010

My wish..

lepas aku tulis pasal disleksia, ada beberapa org ibu2 yg bertanya pada aku lebih lanjut psl disleksia sbb dorg ckp apa yg aku tulis mcm kena kt anak masing2.. apa yg blh aku nasihatkan, kalu dorg nmpk simptom2 tu kt anak masing2, cpt2 la bawak jupe child psychiatrist utk buat assessment. Xsemestinya disleksia aje, blh jd ADHD or worst, Autisme. ADHD ni lebih kurang aje dgn disleksia.. kita cuma blh perasan simptom, tp diagnosis yg tepatnya hanya child psychiatrist yg blh tolong..

sejujurnya aku sgt hepi bila apa yg aku tulis dpt tolong org lain, directly or indirectly. dpt bukak mata org lain ttg learning disability ni pun dh cukup bg aku. blog aku ni as what my fren say, adalah blog2 underground.. xramai yg tau.. yg tau pun dr kelompok rakan2 terdekat aje.. pastu sesapa yg google insyaallah terjumpa punya blog ni..

aku lg suka kalu blog ni maintain low profile or as what she say "underground".. hehehe.. sbb aku tulis pun for fun aje. bukannya nk smpi jd blogger tegar sbb aku ni bukan pandai menulis pun. aku buat blog sbb kdg2 aku ada menda nk tulis.. wpun most of the time niat nk menulis tu ada tp bila mengadap laptop aje, mood aku tetiba hilang hahahah..

kepada yg nk jd blogger tegar, dipersilakan. apa salahnya kan mewarnai dunia blogging.. sbb aku pun suka gak hop from blog tu blog. ada gak blog2 yg dlm diam aku follow.. apa2 pun kalu korg berniat nk jd blogger tegar or blogger gemeler, just make sure jauhkn diri masing2 dr kontroversi.. kang xpasal2 kena saman hohoho.. nk sensasi punya pasal, xpasal2 jd lain hohohoho.. terbaru uncle seekers (http://uncleseekers.blogspot.com/) dh kena saman pulak.. adoi apa sudah jadi pakcik. saya masuk blog pakcik nk baca psl hantu.. sekali lain pulak dah cerita pakcik yer.. huhuhu..

apa2pun aku harap blog aku ni dpt tolong org esp parents yg menghadapi masalah yg sama mcm kitorg.. besar harapan aku nk tgk sumer parents dlm dunia ni aware dgn menda2 mcm ni.. n aku harap aku akan ada kerajinan nk update blog ni from time to time psl farris sbb aku harap, bila farris dh boleh membaca, dia akan baca blog ni.. aku nk dia tau apa pun masalah dia, dia tetap anak yg mama n papa dia sayang..

aku gak nk anak aku yg becok itu, safiya maisarah, bila dia besar nnt, dia pun blh baca blog ni n aku harap dia paham kenapa mama n papa dia lebihkan abang dr segi perhatian.. aku yakin dia akan faham..

Yg pastinya, selepas dpt tau Farris ada masalah mild disleksia, aku rasa aku lebih menghargai org2 yg disekeliling aku.

aku lebih menghargai parents aku esp mak aku.. selain dr xputus2 bg sokongan, aku rasa lebih menghargai mak aku sbb aku tau masa dulu2, mak n bapak aku lg susah hidup dorg.. dr segi ekonomi dorg sgt susah.. ditambah pulak jaga adik aku yg masa tu sakit jantung berlubang dr lahir smpilah dia meninggal dunia masa umur dia 17taun. aku rasa sesusah2 aku, berganda2 lg susah dorg.. tp btl ckp mak aku.. 'kasih sayang mengatasi segala-gala'. skrg aku paham ckp mak aku sbb tu lah yg aku rasa dgn Farris skrg..
mcm tu jugak dgn adik beradik yg lain.. terima kasih la sbb bg sokongan n selalu call or sms tanya kabar kitorg.. begitu jugak dgn kwn2 yg tau psl kondisi farris.. terima kasih la atas sokongan korg. ada yg aku bgtau sendiri, ada yg tau dr blog ni.yelah kn xkn ler aku nk call sorg2 n cerita pulak. byk masa lapang aku nk buat menda tu sumer?? haha

sbb kasih sayang mengatasi segalanya lah aku dgt bersyukur sbb Farris ada bapak sehebat bapak dia sekarang.. aku terasa sgt bersyukur dlm keadaan mcm ni, aku ada husband yg aku blh rely on tak kira masa dan tempat. xpernah sekalipun dia lepas tgn bab2 penjagaan anak2 n skrg, tambah lg tugas dia, mengajar anak2.. dr dulu, sebelum pg keje, incik asben akan dukung farris bwk turun.. tidokn dpn TV. pastu naik semula utk amik baju sekolah, suar dlm farris, stokin farris n letak kt bawah. so that bibik dh xyah naik cari2 barang farris. setiap kali ada brg yg kena bawak ke sekolah, asben yg akan siapkn n bubuh dlm beg sekolah farris. setiap hari khamis, dia akan lipat kain pelekat farris n amik kopiah farris n letak dlm beg sbb farris ada kelas solat setiap hari khamis.. smpikn bila asben xder, aku kalu nk buat menda2 tu sumer n kdg2 aku lupa sbb aku xpernah buat... mcm tu jugak dgn mandikan anak, basuh berak anak, tukar pampers anak, dia xpernah berkira. Bila farris ada masalah skrg, aku rasa bersyukur sgt sbb aku tgk dlm sibuk2 dia, dia masih sempat luangkan masa ajar Farris. aku rasa aku lebih menghargai dia skrg sbb aku tahu Allah bg anak2 aku seorang ayah yg hebat dan Allah bg aku seorang suami yg sanggup susah senang dgn aku..

farris pulak, sejak makan ubat yg doktor bg n makan omega 3 fish oil ni, aku tgk dh ada perubahan in terms of communication. kalau dulu susah nk bersoal jawab dgn dia tp skrg dh senang. nk dptkn attention dia pun dh senang sikit. eye contact pun dh senang dpt skrg.. tp jd rutin asben n aku sendiri lah mlm2 kalau xmengajar dia pun, kitorg akn spend byk masa utk berbual dgn dia. aku biasanya akn try berbual perkara2 yg farris excited n bercerita balik.. kalau dulu byk masa spend bergumpal dgn anak2.. skrg ni tukar style lain sikit lah.. bonding dgn anak2 dgn cara berbual ttg sesuatu topik n make sure anak2 participate. tp biasanya kalau berborak dgn yg perempuan tu laju je mulut dia menjawab sbb dia sgt petah.. tp kalau dgn farris, sgt lah susah nk dptkn komunikasi dua hala dgn dia. yg ni agak mencabar jugak ler..

kalu bab teknologi tu dr dulu dia sgt advance. aku rasa dia ni esok akan jd computer geek. smlm aku dok baca paper dia mintakkan aku on laptop sbb nk main game zuma. aku ckp dgn dia nnt dulu sbb aku nk solat.. masa tu asben tido. xlama lepas tu, lepas aku siap wuduk, aku kuar dr bilik air, aku dgr dia dh menembak2.. aku jenguk dlm bilik TV, nmpk dia tgh main zuma. terkejut aku dia blh on pc sendiri, pg Drive D, masuk folder game n select game zuma.. not bad for 5 and 9mths old boy kan.. hehe..

aku kdg2 terpikir, dgn kebijaksanaan dia, kalau lah dia xmild disleksia, apa dia akan jd kan.. a genius maybe? wallahualam.. tp tulah.. Allah tu maha adil.. dia tarik satu, di bgnya satu. budak2 disleksia bermasalah nk belajar sbb fungsi otak dorg xsama dgn org lain.. tp at the same time, Allah bg mereka dgn IQ yg baik, n kelebihan2 kt bidang2 lain.. Sesungguhnya Allah tu maha kaya dan apa yg dia bg or dia uji tu dtg dgn hikamh yg sgt besar.. kita sbgi umatnya perlu redha n kuatkn ketaatan dan keimnan ajelah.. insyallah, Allah will guide us thru.. insyaallah amin..

Thursday, December 9, 2010

Cerita pasal poligami

Pagi2 masuk opis, aku disapa oleh sang jejaka (masih kategori jejaka kah kalau sudah beranak pinak? huhu) yg blh tahan menggeletisnya dgn anak dara.. oleh kerana aku ni mak dara, xder la dia nk menggeletis dgn aku kan..

tpnya pg2 lg dia dh bersyarah ttg kawin lebih drpd satu. pastu siap tanya aku kenapa perempuan takut sgt bab poligami.. maka, disebabkn aku ni dilahirkn oleh mak aku dgn sifat2 feminist yg tinggi (read: kepetahan berbicara yg agak petah), maka aku telah memberi sedas dua kt dia.. padan muka kau! terus diam.. hahah

personally lah, aku rasa aku ok aje kalu laki tu nk berpoligami asalkn mereka memenuhi syarat2 seperti berikut yg aku rasa betul menurut perkiraan aku lah...

i) lelaki itu mustilah beriman yg tebal.. bukan iman nipis cam kulit bawang.. yg so-so aje. maklumlah kalu kawin dua, nk kena tanggung dosa 2 isteri, tanggung dosa anak2 lagi. kalu ada doblas anak.. hambek kau!!! tanggung lah bosa 15 org yakni 2 isteri, doblas anak dan dosa diri sendiri? hah!!! ada brannnnnn??? sila jawab..sekarang cuba buat matematik sikit yer.. congak2 la sendiri kalu isteri nya bukan 2, tp 3 atau 4. pastu anak bertiti.. mampukah? hohoho
ii) mustilah mampu mendidik isteri2 dan anak2.. kalu satu isteri pun tak terdidik, lupakan lah hajat nk beristeri ramai..
iii) mustilah mampu dr segi financial.. kalu masa bini sorg pun bini kena keje tolong support laki, maka sekali lg silalah lupakan hajat anda kerana saya rasa anda masih blm layak lagi..

bukan sng nk buat masjid byk2 ni. tp kebanyakan org otak sempit. pikir yg dlm seluar aje. yg lain2 xnk pikir.. maka utk lelaki2 yg membaca blog ini termasuklah inche suami ku yg kacak bergaya itewww (kot2 la ada hajat jugak kannnnnn).. sila baca n lu pikirlah sendiri heheh.. hohohohoh

P/s: tu perkiraan aku sendiri.. maybe dr segi hukum hakam yg sebenarnya lain laks fakta nya mintak ampun lah yer.. mak bukan ustazah nyah.. maka xberapa tau hukum hakam dgn tepat.. tu pandangan sendiri yg dirasakan agak betul..

Tuesday, December 7, 2010

Analogies ~ best explains what Dyslexia is all about.

Source : http://www.understandingdyslexia.co.uk/

1) Dyslexia and computers


Imagine you get a beautiful new computer for Christmas.

It has a huge hard disc, lots of games included in the box, speakers and a colour printer.

When you have set it up it does not work as you had hoped. The software is for an Apple Mac (you have a PC) and the printer cannot print your work from the computer because the correct printer driver is missing.

There is nothing wrong with the computer - it has a good memory, an excellent processor and all the internal workings it needs. There is a problem with the input because of the Apple Mac discs, and the output because of the printer driver. This is a bit like being dyslexic. It may be that the input your child receives does not match his/her own way of working. Some subjects at school or home will be presented in a compatible language/system and therefore get into his/her brain (computer). Other subjects do not even get inputted. It is like hearing somebody talking to you in a different language which you cannot understand. Similarly with output, a dyslexic child or student may have all the ideas and knowledge in his/her head but be unable, like the computer, to print it out, or get it down on paper.

2) IQ and fast cars

Imagine you have a beautiful new fast car on your driveway at home but you don’t know how to drive it.

Once you have started driving lessons you can progress through various skills and techniques, mastering corners and roundabouts and ultimately driving safely on your own.

Many dyslexic children have been assessed and told they have a high IQ and yet feel confused. If the child is doing very badly at school and knows that he/she is not getting the same good marks as his/her friends, then he/she may not be convinced of the value of a high IQ. This high IQ may be like the fast car that you have not yet learned to drive.

A specially trained teacher can help to teach your child how to use his/her IQ to its full advantage.

3) Dyslexia and disabilities

Dyslexia is hidden. People can not see that your child has dyslexia by looking at him/her.

This may be an advantage. No-one in the street will stare and point at your dyslexic son or daughter - as they do with some other disabilities. However, it also means that your dyslexic child may have been undiagnosed for many years. As a parent you may not realise that your child is experiencing problems, or what the cause of some of your child’s difficulties may be.

People have many differences which are hidden, some of which are considered as disabilities and others as handicaps. Colour blindness is a handicap if your child wants to be a pilot; having coeliac disease excludes a young person from joining the army. A poor short-term memory, poor handwriting, slow reading and bad spelling can make it harder for your dyslexic child to follow some careers, but it is not an automatic ban like colour blindness.

There are dyslexic:

• doctors

• lawyers

• actors

• swimmers

• footballers

• memory champions

• business people

• and entrepreneurs.


Success depends on so many factors and as parents you can encourage beneficial attitudes in your child:

• to do his/her best

• not to give up

• to keep trying regardless of the setbacks and difficulties

• to be determined to find answers

• to achieve his/her goals

or even

• to prove people who think he/she cant learn wrong.


4) Attitude and rain

When it rains some people are happy and other people are sad. It depends not on the rain but their attitude to it. Some would think of the disadvantages and say “I can’t go out”. Others think of the advantages and say “The garden needs the rain”.

In my view, the reaction to the diagnosis of dyslexia is similar. The attitude both you and your child take can determine future success or failure. Attitude can be changed more easily than dyslexia. This change is something that may happen overnight or take years.

Many dyslexic teenagers say that being dyslexic has made them think about areas which may be automatic to others. They have thought about:

• their motivation

• how they learn better

• where they study better

• how they can remember better

• the importance of organisation

• and how their feelings about certain teachers affects their learning.

Many students do not need to consider these areas because the process of learning has been easy. With appropriate guidance the dyslexic student, who finds study difficult, may start to develop sensible attitudes and strategies to help alleviate his/her problems.

5) Planning lessons and choosing a holiday

Deciding how to help your dyslexic child is like looking through holiday brochures before you plan a holiday. If you know what is available you can choose and save up for it.

Some flights get booked up very early. Similarly many teachers and educational psychologists are booked up for some weeks or even months ahead. It is essential to plan in advance the help your child may need. It is important to find out what schooling and help are available. As well as asking schools, look at resources such as the Dyslexia Handbook, and contact the local Dyslexia Associations, Dyslexia Teaching Centres, or educational psychologists.

6) Teaching and eating

In a restaurant you would expect a choice of foods to satisfy your hunger.

There is no single food that suits all people, all nationalities or all tastes. I believe the same is true with teaching methods for your dyslexic child. All dyslexic children are not the same, although they may have similar difficulties. The underlying causes may be different, and certainly the interests and experience of each child will be different.

Each person has an individual way of learning. A teacher should offer a variety of methods for teaching spelling and literacy skills. The discussion should not be “which is the best method, phonics, look and say, or real books? ”, but “which method, or combination of methods, is most suitable for this child? ”

We are all advised to give our children a healthy diet, balancing the dietary needs and the preferences of each child. Similarly an experienced teacher would not use only one method of teaching but would balance the methods he/she used.

7) The seven intelligences and Trivial Pursuits

With luck a person can get around the Trivial Pursuits board, and even win, only answering questions about his/her favourite topic. Similarly, some people have successful careers in sport or music regardless of their knowledge of literature or geography.

Howard Gardner, a professor at Harvard University, talks about the seven intelligences:

• Linguistic

• Mathematical

• Visual/spatial

• Kinaesthetic

• Musical

• Interpersonal

• Intrapersonal

At school children sometimes feel as if the dice are heavily loaded towards the first two intelligences. But in the outside world, if your child can maintain confidence and self-esteem, the other intelligences are useful and valued. For example, musicians, sports people, crafts people and those who care for others are all essential members of our society.

8) Memory and computers

There are several types of memory.

The short-term memory can contain pictures or sounds and is useful to store information temporarily. But unless information is transferred to long-term memory from short-term memory it is lost after a few seconds. It is like typing anything on a word processor. Unless it is saved regularly it will be lost as soon as the computer is turned off.

Long-term memory is the equivalent of the hard disc on a computer. Long-term memory contains pictures, words, feelings, experiences, knowledge of everyday actions as well as meanings and spellings. Items stored in long-term memory are secure - they cannot be wiped off. Although normally this information is stored safely, occasionally a power surge or computer virus, a stroke or meningitis may impair the information in long-term memory.

Because something can be remembered for a short time it does not mean that the information will be remembered automatically in future, or that it has been transferred to the long-term memory.

Dyslexic children may seem to know some information, or be able to repeat a spelling, or read a word just after it has been told to him/her, but this only tests the short-term memory. It does not prove that the information has been transferred to long-term memory. For many dyslexic children it is necessary to actively transfer information from their short-term memory to their long-term memory.

9) Short-term memory and fuses

If you overload an electric circuit by running too many heaters, lights or large electrical items the fuse will blow.

Short-term/working memory is like this. If a dyslexic child puts one too many items into his/her memory all the items may be forgotten.

A child needs to find what his/her memory can cope with, and organise the input of information in appropriately sized chunks to prevent overload and fusing.

10) Recalling and filing

Although all information stored in a hard disc, or even a floppy disc, is secure it does not mean you can find it. There may be files on your computer that are not labelled clearly, or are confusing. You may have computer discs that have no labels and it would take hours to search through each one to find the particular letter or document needed.

Similarly with dyslexic children, they may have stored information, vocabulary or spellings but not have filed them in an easily accessible place. The time it takes for these children to search for a word means that they may have forgotten what they are looking for, or that the moment has passed and everybody else is talking about a different topic.

In a more traditional analogy it is like trying to find a book in a library that has no classification system, and in which the books are arranged randomly on the shelves. The search can take a long time and be very frustrating.

Dyslexic children can be taught to label and organise the information they store and, like a library, can have a good classification system, which saves time and effort.

Conclusion and road-works

If you encountered road-works on a journey, it is unlikely that you would turn back, go home, and decide not to go out until the road-works were cleared. It is more likely that you would find an alternative route by which you could reach your destination.

Children with dyslexia encounter many difficulties in their journeys, and must be encouraged not to give up. Parents can play a big part in helping their child to find alternative routes and methods to reach his/her goals.

Monday, December 6, 2010

Toys

Dah 2minggu Farris dok mintak belikan dia Hot Wheels Battle For 5. dia asik sebut bunyinya mcm '545'. dia dok usung sehelai kertas dr pamplet toys r us ke sana kemari.. asik mintak dibelikan aje.

so last2 dh kesian punya psl, smlm kitorg pun pg lah One Utama, our usual hangout place. pg toys r us dia. sekali tgk punya tgk, yg Farris nk sgt tu harganya lebih RM100. huiii kansel nakk.. mintak maaf ler.. toys murah2 sudah lah ye. lainlah kalu menda makan ke, keperluan sekolah ke. lain citer.. Toys dia mmg xpernah ada yg terlampau mahal. kalu ada yg mahal pun, PSP dia ajelah.. cukup la tu kan..

pujuk punya pujuk, akhirnya dia pilih kereta Battle for 5 aje. xder la full set sbb full set nya mahal hohoho


tgh kepit battle for 5 car nya..

si adik pulak.. dpt Sheriff Woody, Toy Story. sgt giler toy story dia ni. tp dia panggil Woody ni kadang2 woody, kadang2 Jesse..



muka dh ngantuk. masa ni tgh tggu nasik ayam for lunch..

Some of Farris punya collection Hot Wheels. Byk yg dh hilang, dh bg org.. n dh di copet kwn2 dia kt sekolah pun ada..



dia ni mmg suka race car.. yg ni pulak bukan dr hot wheels. mcm2 brand ada termasuk la brand made in China hehehe.. pun byk dh hilang. kalu simpan sumer xtau byk mana dah..





Bumblebee convertible car. Kalau letak blh jd kereta. kalu tegakkan secara otomatis pintu bukak, kepala pun pusing trus jd bumblebee... ni mak dia lah beli kt Sogo. masa dia tgh giler transformer dulu. beg sekolah dia pun bumblebee jugak.. kitrog bwk dia tgk wayang transformer.. tp dia tido kt tgh2 cerita.. hahaha..




 

safiya dgn toys kesayangan dia. actually ada byk toys termasukla yg org belikan.. yg dia sayang skrg Dora n Woody ni. Actually dia ni mmg giler Dora.. beg Dora, botol air Dora, pinggan Dora, selimut Dora. dia now sibuk mintak payung Dora tp xpernah laks jupe kt mana ada jual..

antara toys yg dia ada lg, big size Spongebob. aku beli kt Toys R us gaks, RM45. besar gaks ler. tp xamik gmbr sbb spongebob tu dh officially jd toys dlm keta.. buat tmpt landing pulak. Ada lg 2 toys, kangaroo n teddy bear dlm bilik tidur. bawak tido. yg lain2 sumer toys kecik2 selamat aku simpan dlm kotak n sorok jauh2!

P/S: aku sgt berangan nk pg sini.. http://www.rwsentosa.com/

ada perasaan nk ajak asben pg sini bulan 5/6 nnt.. kitrog xder hadiah anniversary. kitorg tukar dgn holiday. asben ada sebut anniversary taun ni pg Legend Water Chalet kt PD sbb kwn2 dia ckp best.. tp aku rasa aku nk g Sentosa lah.. wpun Legend Water Chalet tu gempak, tp utk digest the fact that, tempat itu hanyalah di PD yg xberapa jauh tu, aku rasa cam xberapa best aje hehehe.. plan asal nk pg Bali tp ehem! Bali kalu bajet cukup blh lah.. kalu so-so aje baik pg Sentosa aje.. kalu mengikut perkiraan aku skrg, Bali tu mcm nk kena pospon aje hehehehe..

apa2 pun tgk ler bajet dulu. kalu ada bajet lebih, pg Sentosa. Kalu bajet kurenggg kita pg PD. kalu tetiba rezeki termurah, apa salahnya kita pg ke Bali terus hehehe..

tp aku rasa dlm byk2 tmpt yg aku dh sebut kt atas, konfem anak2 aku akan hepi kt Universal Studios. maka jdnya.. berusahalah kita simpan duit ke Sentosa ye incik suami tercinta? hehehe.. Insyaallah.. amin

Friday, December 3, 2010

Anak-anak..



nak buat peace kena tgk jari dulu :P






Natrah musim ke - 2 - Dari kaca mata seorang bukan insan seni :P

akhirnya.. dpt gak aku tgk Natrah, wpun pd mulanya aku kansel xnk booking masa huru hara erma fatima tarik diri tu.. aku nk tgk Natrah buah tgn erma.. bukan org lain. bg aku, Natrah dgn Erma 'ngam' mcm Puteri Gunung Ledang dgn Tiara? haaa betul tak? haha

so 26hb tu date kitrog punya show. masa aku booking tu tiket yg tggl cuma tiket murah je (RM50 n RM30), so aku pun beli la yg RM50 n seat xcun! yg cun semua dh abis.. tp still better dr RM30 punya tiket kan. kalu aku beli tiket RM30 harus aku cuma nmpk songkok Remy Ishak je kang..

aku pg sana dgn incik asben. abis keje, aku turun opis tapau subway utk aku n asben. Opis aku ada subway outlet.. baru gak la bukak dlm sebulan lebey gitu. before this San Fracisco coffee.. pas siap tapau, aku naik monorel ke opis asben. pastu trus ke Istana Budaya. Jem masa tu. panik aku tkt lmbt smpi. show kul 8.30 tp aku siang2 panik haha. smpi2 aje Istana Budaya kul 7.10 lebey kurang. aku n asben makan subway dulu pastu g solat. pas solat pusing2 tgk segala banner la display psl Aids lah psl Natrah la apa lah.. kt sini gaks terjumpa Aida Rod, geng masa kt Kolej Mara Banting dulu. dia dtg dgn geng2 opis dia.. pastu ada gak jupe opismate (dept lain)..


jengjengjeng.. kerana kau ku beli tiket ini hahahah.. eh takdelah.. aku mmg nk tgk citer Natrah ni. cuma bila Remy yg jd hero nya.. ehem! bonus lah kan hehe


bersama my real Mansor Adabi. Tima kasih lah inche suami yg sporting relax tahap gaban aje masa aku ajak temankn tgk Remy Ishak kuikui.. u r my only mansor adabi lah darling.. ;)

dgn Aida Rod..


view pentas dr seat kitorg. punyalah xberapa sedap mata memandang kan huhu..

kitrog masuk panggung kul 8.15. pttnya show stat kul 8.30 mlm.. tp kul 9.10 mlm baru setat.. sebab tunggu Tuanku Nurzahirah smpi baru la show setat.. abis lmbt seh.. kul 11 lebey. since dh lmbt, asben pun xsbr2 nk tgk anak2 dia yg dua org tu, maka aku dh miss sessi amik otograf. melepas aku nk tgk pelakon2 dr jarak kurang 20cm.. tp mana lg penting? anak ke artis2.. of course la anak2 kan.. so aku pun dgn rela ati angkat kaki seribu sebaik kuar dr panggung..

Pendapat aku ttg teater ini...
i) Pelakon adalah sgt best2.. nama2 besar cam Remy Ishak, Maya Karin, Sofea Jane (Natrah umur 70), Umie Aida, Liyana Jasmay, Nabila Huda, Aaron Aziz (bang! gemuk lh skrg. diet la sikit huhu), Fizz Fairuz, Ziela Jalil (sedapnya suara dia!!).. err sapa lg eh.. owh yer Lufya (sikit je watak dia. Natrah masa umur 20taun) n Sharifah Sofia (Natrah umur 40. pun sikit aje)
ii) Lakonan semua pelakon sgt mantap. rasa menusuk ke jiwa gitu... paling aku suka Sofea Jane. watak dia monolog aje.. tp berdiri bulu roma aku siot huhu. Remy Ishak n Maya Karin of course le bagus..
iii) paling suprise lagu Kuch Kuch Hota Hai di melayukan.. n Remy Ishak menari bollywood! Wuhuuuuu!!! my jaw dropped.. n satu panggung bersorak seh! infact semua lagu dlm citer ni sgt la merdu n best..
iv) Story line bagus, mixed feeling.. sedih, kelakar sumer ada.. tp byk sgt monolog so utk org yg dr kelas Pure Science mcm aku (bukan jiwa sastera), monolog terlampau byk adalah sgt menekankn perasaan n memcetuskn sedikit keboringan gitu..
v) Props.. perghh.. ini terbaekkk.. cun gilos!!!
vi) dialog... humm yg ni ada satu yg aku xberapa berkenan.. zaman masa aku blm lahir dh ada ke perkataan 'dorg'? aku rasa sgt janggal.. sepatutnya perkataan 'dorg' tu xpatut ada.. patutnya yg dilontarkn adalah perkataan 'mereka'.. betul tak? huhu

overall, aku puas hati lah wpun aku tgk xberapa dkt dr pentas huhu.. aku bg 4.5 bintang lah dr markah penuh 5 bintang hehehe..

Sunday, November 28, 2010

Apa yang semua emak perlu tahu tentang 'Learning Disability'

Entry ni kalu nak ditulis in detail mmg bakal jd sangat panjang. Tp aku cubalah tulis seringkas mungkin..



handsome boy dgn rakannya..

Masa Farris kecik, dia xder bezanya mcm budak2 lain yang sebaya dgn dia. dia adalah budak comel yg nakal.. biasalah budak mana yg xnakal kan.. tp Farris ni mulut mmg lambat. lambat bercakap. masa dia umur 4taun, dia masih blm bercakap byk. seingat aku masa dia 4 taun, dia cuma blh cakap beberapa patah perkaatan saja.. toilet train toksah ckp ler.. mmg xpandai lg masa tu.. masih pakai pampers..

pernah sekali maid jiran aku ingatkn Farris ni bisu sebab dia xbercakap. frankly speaking lah kdg2 aku terasa juge.. so masa dia umur 4taun, aku n asben sepakat hantar farris ke tadika yg paling dkt dgn rumah kitorg n sebagai emak yg demand, aku jugak cari tadika yg english based. maklum ler nk ler suruh anak pandai ckp omputih jgn jd mcm mak bapaknya masuk kolej buat program oversea baru nganga hahaha.. So pilihan kitorg adalah Krista Kindy (bules masuk sini kalu nk tau lebey pasal Krista  http://www.krista.com.my/krista_home.swf ) . masa ni dia 4taun so dia ditempatkn di kelas playhouse. Motif kitorg anta dia seawal tu dgn harapan dia mix around dgn budak2 sebaya dia n seterusnya pandai ler bercakap.

Progress Farris kt sekolah sgt bagus, pas 3 weeks pg sekolah dah pandai buang air kt tandas. so no more pampers.. n dia mmg excel in skool. siap dpt jd best student lg.. communication skill pun byk improve.. dh byk ckp n dah pandai bergurau.. tu cerita taun lepas, 2009.

awal taun ni, masa parent-teacher meeting pas 1st sem assessment, teacher dia ckp Farris ok. so me n asben sukalah. n kitorg sgt gembiralah dgn dia.. smpi ler 2nd assessment, masa parent-teacher meeting. mcm2 yg teacher highlight kt kitorg.. antaranya ;

i) Farris tau sebut 'man' dan juga 'di' kalau di eja berasingan. kalu di rapatkn jadi 'mandi', trus dia xleh sebut.
ii) xleh fokus dlm kelas. cikgu kena panggil dia dgn cara sentuh dia utk dptkn attention dia.
iii) dlm kelas dok depan n cikgu kena make sure dia buat keje dia kalu tak, dia xnk buat keje dia..

dan mcm2 la yg lain. teacher dia tunjuk progress farris utk baca 1 muka surat dlm buku dia. punyalah lama. aku rasa adalah dlm 4 bulan kot. pastu aku tanya teacher dia ada tak budak lain yg mcm farris ni? teacher dia pun ckp 'sorry to say.. farris sorg aje mcm ni'. masa tu aku dh terasa lain dh. aku rasa mcm something wrong. sbb setau aku, anak aku ni bijak. kenapa mcm ni. hati aku bertambah berdebar bila teacher dia ckp principal n jupe n nk ckp sikit. kitorg pun tggu lah. then principal dia yg ada degree or master in early child education bukak mulut. dia tanya kitorg pernah tak bwk Farris pg jupe mana2 specialist utk cek apa masalah dia.. kitorg pun ckp ler xpernah. then the principal suggest kitorg pg bwk Farris. me n asben terima nasihat principal dia dgn hati terbuka..

on the same day gaks, aku surf internet cari mcm2 info pasal 'kepelikan' farris ni. masa tu dlm otak aku cuma autisme sbb autisme lah satu2 nya masalah budak2 yg aku tau.. tp bila aku baca psl autisme sikit sgt yg kena dgn farris.. aku ingat lg aritu ari sabtu. ari ahad, aku surf pasal specialist utk buat test autisme. again, masa ni aku still ingat autisme. last2 aku call Damansara Specialist Hospital (mmg kalu kes anak2 mmg selalu ke sini kitorg) n mintak ckp dgn nurse Datuk Dr Musa, one of the paediatrician kt sana.. kata nurse tu, Dr Musa ni blh tgk aje. kalu confirm, kes autisme dihantar ke HUKM. aku tanya kt DSH ni xder ke pakar bahagian tu. Dia ckp ada.. Prof Dr Kasmini, Child Psychiatrist.

The next day, aku call klinik Dr Kasmini n mintak temujanji. Aku listkn 11 points nk ckp dgn Dr Kasmini. tp pas aku bgtau 3 aje, trus dia ckp 'oo.. nak saya test utk disleksia ke?'. dlm ati aku ckp 'pulak.. kenapa disleksia? bukan ke disleksia tu tulis terbalik tu?'. tp masa tu aku xtanya pun doktor tu.. aku terima aje date yg dia bg utk temujanji.. pas dh konfem date bagai, aku setat surf pasal disleksia.. baca punya baca, rupanya2 mmg kena sesngt dgn Farris.. aku pun apa lg, bg tau asben, bgtau mak, kakak etc..

asben aku pun surf sana sini cari psl disleksia.. (Yang, thanks for being the best dad for the kids. and thanks for being with me thru thick n thin).. dia even call Persatuan Disleksia Malaysia tanya psl kelas etc. masa ni blm konfem lg dgn doktor tp kitorg mmg bertindak pantas lah.. terus terang aku ckp, aku nangis sehari setengah bila kenangkn Farris. Asben aku pun sama menangis. yg lawaknya kt tesco pun kitorg blh menangis bila terkenangkn farris heheh.. terus terang aku ckp, soal rendah diri mmg xtimbul. kitrog sedih bila kenangkn kesian dia yg x dpt belajar mcm kwn2 sebaya dia..

lepas sehari setengah menangis, aku ckp kt diri aku sendiri. sudah2 lah menangis. menda dh jd n inilah dugaan aku.. inilah dugaan asben aku.. n inilah ketentuan Allah untuk Farris. Untuk sesapa yg xtau, Disleksia ni Learning disability. Tp utk pengetahuan korg, org disleksia ni, IQ dia samada average or above average. bukan xbijak tp the way otak dorg function lain dr org biasa. Dyslexic blh hidup normal n berjaya kalau buat proper treatement which is theraphy lah.. Jgn korg xtau yer Tom Cruise, Whoopi Goldberg, ALBERT EINSTEIN, ALEXANDER GRAHAM BELL adalah dyslexic. Cuba korg tgk hebat xhebat achievement dorg? even Lee Kwan Yew pun dyslexic jugak.. nnt aku taruk segala link psl dyslexia utk sesapa yg xtau..

hari yg dinantikan tiba jugak.. aku n asben amik cuti bwk farris jupe Dr Kasmini. lepas buat few tests, doktor konfem yg Farris ni mild disleksia aje (dyslexia can be from mild to severe). masa buat test tu mmg nmpk ler Farris ni see things in mirror image. ada cube2 berkaler yg dia kena susun ikut gmbr yg doktor tunjuk. Out of 3, 2 dia salah. yg 3rd tu paling teruk. sana sini terbalik. sbb nya adalah sbb 3d visual saraf dia blm betul2 matang.. so dia nmpk menda in mirror image. jd masalah tu sbbkn dia susah nk belajar. as the syllabus getting tougher and tougher, dia bertambah confuse. dia xleh fokus sbb kalu buat lama2 asik salah aje dia dh give up. doktor tu mmg terer lah. masa dia tgk farris dh xleh buat tu, dia borak2 dgn kitorg.. Farris dlm diam, dia pegang cube tu n buat slow2.. masa tu kitorg sumer buat xpeduli kt dia.. last2, siap n dgn tepat sekali. doktor tu pun advice kitorg kalu nk ajar farris, kena dgn keadaan tenang n jgn push.. mmg dia amik masa nk buat tp dia mmg blh buat..

n doktor ckp problem dia ni blh di betulkn dgn cara pemakanan yg betul. means Farris ni punya saraf dia blm matang, lambat matang. so kena amik ubat n makan byk omega 3 mcm fish oil, telur ayam kampung, salmon etc. ubat mahal gilos utk sebulan RM185. tp xkisah lah duit blh cari. duit byk2 buat apa kalu bukan utk anak btl tak? (eh byk ke duit? kuikuikui)

Doktor tu ckp juga, jgn risau kalu skrg dia slow dr org lain. He can be said as mild dyslexia.. tp menurut kata doktor, tu biasa utk umur dia. saraf blm matang tu aje.. one day, bila dh btl2 matang, he'll beat everyone, he'll bloom kata doktor tu. aku percaya tu sbb aku pernah terbaca, budak2 yg 'lambat matang' ni, adalah budak2 yg lebih bijak.. insyaallah.. tp sbnrnya bijak bukanlah perkara pokok bg aku.. yg paling penting aku nk dia dpt belajar cam org lain.. tu yg paling penting..

Sgt lega bila dgr kata2 doktor tu.. n kitorg sgt bersyukur.. sekurang2nya kitorg tau he'll be OK one day. tp utk smpi ke peringkat itu, maybe it'll take time. kitorg xkisah.. we dont care what it takes or how long it takes, but we'll do everything we can for him.. yang paling penting, kitorg tau, dia akan ok.. bukan selamanya2 dyslexic. 8 Jan 2011, next appoinment dgn Dr Kasmini. harap2 ada +ve progress dgn Farris. kalu tgk sekarang, aku rasa dia lbh byk cakap.. which means very2 good lah..

Farris ni sgt suka PS2 or PSP. campak ajelah game apa pun dia sure blh main punya. lg satu dia sgt suka Lego. dia buat mcm2 binaan yg kreatif. ni adalah tipikal budak2 disleksia.. dorg ada certain areas yg dorg punya strength..

Doktor jugak suggest kitorg belikan dia puzzle. utk train otak dia supaya cpt 'matang'.. smpi skrg aku blm jupe puzzle yg seswai.. dh jupe nnt aku hapdet..

taun ni rezeki murah. aku dpt keje baru yg lebih relax, blh balik awal n gaji lebih besar.. so aku xnk tamak.. maka aku dh decide aku mmg stop trus buat bisnes kek. aku cuma akn buat utk lepas gian aje. kalu ada order dr kwn aku yg buat bisnes hantaran, baru aku amik. aku xkn cari sendiri bisnes, n aku akn tolak order dr org2 lain.. aku xnk jd tamak.. aku yakin ni lah sebabnya kenapa Allah bg aku rezeki dgn keje skrg ni.. supaya aku ada byk masa utk anak2 aku esp Farris. tambahan pulak asben baru naik pangkat jd ketua unit so kerja dia sgt sibuk.. selama ni dia yg lebih amik berat ttg hal sekolah anak.. skrg ni aku pun dh kena sama..

lepas appointment dgn doktorg aritu, aku call principal sekolah farris n ucapkn terima kasih sbb begitu concern n highlight kt kitorg (semoga Allah membalas jasa baik cikgu2 semua..Insyaallah amin..). dia pun berterima kasih kt kitorg sbb xamik ati dgn saranan dia. katanya ada parents yg xleh terima cikgu2 ckp mcm tu. ada parents yg marah n ckp cikgu xnk ajar anak2 dorg sbnrnya.. n ada gak parents yg marah n trus keluarkn anak dr center.. last2 sapa yg rugi? budak2 tu jugak kan..

bg kitorg, kitorg nk yg terbaik utk anak2.. kitorg sgt terbuka dgn menda2 cannih. n alhamdulillah.. sbb kitorg terbukalah sekurang2 nya kitorg dpt tau n kesan masalah farris dr awal..

utk ibu2 n bapak2 kt luar sana.. jgnlah ignorance dgn keadaan anak2.. amik positif semua teguran pihak ke 3.. for the sake of the children. skrg ni sistem perubatan dh makin maju.. kalu suspek something wrong dgn anak2, pg lah jupe yg pakar. kalu xmampu pg ke tmpt yg mahal, blh pg ke spital kerajaan. Persatuan Disleksia Malaysia pun blh tolong buat assessment utk anak2.. kt sana ada kelas utk budak2 disleksia belajar dgn formula tertentu so that dorg can catch up pelajaran kt sekolah mcm budak lain. anak2 mcm ni xperlu keciciran sekolah.. yg dorg perlukn ada lah perhatian yang lebih, itu sahaja.. perseverance and hard work will pay off. kena sabar byk n cari bantuan.. jgn pulak anak lemah kt sekolah, senang2 kita nk label dorg sebagai malas or 'bodoh' (sorry!). kaji dulu sebab musabab.. mana tau kalau anak2 tu sbnrnya bermasalah.. Lagi cpt kita tau masalahnya, lg cpt kita blh tackle n plan apa nk buat.. xsemestinya kondisi anak2 korg teruk.. maybe sikit aje mcm anak kitorg.. tp still, xleh duduk diam aje.. mustilah nk kena usaha dr sekarang sbbnya kalau blh xnk lah dh masuk darjah 1 nnt dia xdapat bersaing dgn cara sihat dgn rakan2 sekelasnya btl tak? paling penting, xnk dia rasa rendah diri.. tu yg paling aku xnk...

kt Malaysia ni, kita punya pengetahuan n sokongan utk masalah2 membabitkn anak2 yg mcm ini, dikatakan 20tahun ketinggalan dr negara2 maju.. sbb tu ramai antara kita yg 'ignorance' ttg masalah ni.. termasuk lah kitorg.. yg kitorg tau cuma autisme aje.. tu pun sbb masa kt Kolej Mara Banting dulu dlm satu kelas English kena tgk movie tajuk Rain Man hehehehe..

BTW, aku ada gak tanya child psychiatrist tu, apa supplement yg bagus utk budak2.. dia suggest fish oil. tp since anak2 aku xsuka Scott Emulsion, ada tak menda lain yg dia blh suggest. Dia ckp dia bg cucu2 dia makan Nature's Way Kids A+ Omega 3 Fish Oil. Aku google2 review sumer bagus.. so aku dh beli dh utk anak2 aku.. Cubalah yer.. BTW ni bukan utk kanak2 disleksia aje yer.. tp utk semua kanak2..


baca sendirik pasal produk ni kt sini.. http://www.medical-explorer.com/health-products.php?130

nnt lain kali lah aku paste psl dyslexia eh..

Friday, November 12, 2010

Bila isteri dah tak cantik...

wah hebat kan tajuk.. sure korg2 sumer tertanya2 aku ni ada masalah rumahtangga ke kan? hahah... dun panic.. so far my life has been great ok (moga selamanya begini amin..).. ni tajuk artikel org share kt fb.. apa2 hal pun sila baca yer.. n mudah2an jd pedoman n peringatan utk kaum isteri termasuk lah aku.. hehe

Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal isteri... Buat Iktibar kita semua dan para suami / lelaki, renung2 kan lah.


Kisah benar yang terjadi kepada seorang isteri... dan ceritanya bermula begini..


"Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2 tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain.


Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan.. Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak, Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja biasa saja..


Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa.


Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya. Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.


Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja, tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya,biasa shj kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya.


Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30 tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks.


Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj tiada rangsanngan lagi bila melihat saya.


Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki lain.Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik.


Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja,kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari, Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan berkain batik.


Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2.Tiada topik menarik seperti teman wanitanya yg boleh bercakap pasal politik,carreer, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang baru mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut.


Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.


Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.


Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi sy tidaklah duduk meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.

PS (Pendapat Aku) : Penting di sini kita memahami erti perkahwinan. Perkahwinan adalah bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita. Perkahwinan adalah sebahagian cara utk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah .


"Bagi lelaki yg berfikir utk bertindak spt ini, fikirkanlah, btp besarnya pengorbanan seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna. Jadikanlah kebaikkan seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah keburukkan seseorg isteri itu sbg t'jawab utk anda memperbaikinya....InsyaAllah......."


by Mohd Azli Afandi

xtaulah sapa mohd azli ni tp aku sgt suka dgn pendapat dia.. aku sependapat sesegt dgn dia!

sbnrnya, kalu ikut belah mak ayah aku, mmg ramai di kalangan family kitorg belah mak n ayah ada masalah rumahtangga.. menurut kata incik asben n melalui pemerhatian aku, belah family dia xder la pulak.. aku pun xtau la apa masalah family belah aku ni. sebab dh byk sgt tgk kes2 cannih, secara tak langsung diri aku n personaliti aku agak sensitif bab2 mcm ni.

bg aku lah kan.. faktor2 cannih adalah alasan yg direka oleh org2 yg tak bertanggungjawab aje. zmn mak bapak atok nenek kita dulu, jarang asben n wife bercerai berai. padahal masa dulu2 masing2 beranak smpi 10-11 org. kalu beranak 3 pun dh alignment lari sini sana.. korg ingat kalu beranak 10-11 ada body cun cam anak dara? lebih teruk dr org beranak 3!

aku setuju setiap isteri kena jaga penampilan.. tp aku rasa sgt lah tidak adil kalu jadikan 'cantik' tu satu kemestian utk perempuan buat demi utk ikat asben masing2.. aku rasa setiap pmpuan kt dunia ni kena jaga penampilan n bentuk badan.. bukan utk asben... tp utk diri sendiri. kalu kita cantik, tentu kita lebih yakin kan?? aku rasa dlm hal ni lelaki pun kena educate diri masing2 la sikit. kalu nk isteri tu tip top dr ujung rambut smpi ujung kaki, hah! bg isteri tu jd 'lady of leisure'. konfem cantik. cuba korg tgk norjuma.. rozita che wan.. bgtau aku sapa xmenetessss tgk dorg???? kita perempuan pun jeles kan.. ni kaum lelaki punyalah kedekut nk kuar duit bg bini. silap aribulan baju raya pun bini beli sendiri. tu blm lg bab nk pg facial or buat treatment rambut. kdg2 lelaki ni bukan lah kedekut wpun ramai yg kedekut. maybe gak dorg ni kurang berkemampuan.. tp kalu dh tau tak mampu nk anta isteri 'overhaul' badan.. so apa lagi??? dok diam2.. jangan banyak bunyikkkkk..

ada sesapa tak setuju dgn aku? aku rasa kaum lelaki aje yg xsetuju dgn aku.. hehehe.. apa bules buat.. aku ni feminist and most men are male chauvinist heheh..

ni pendapat aku aje yer.. there's no right and wrong. sapa2 xsuka xper.. since aku dh ckp ni sumer pendapat aku semata2.. i do not welcome any immature comment ye.. pls jgn putar pelit apa yg aku nk tulis hokeh..

1) utk isteri2 termasuk lah diri aku, paling penting, bukan jaga penampilan.. tp jaga kesihatan. kalu kita sihat pun laki blh tggl , bygkan kalu kita sakit canner? hahah.. lg satu kalu kita sihat, anak2 pun terjaga.. insyaallah.. gemuk ke kurus ke tak penting.. yg penting sihat. eat healthy and exercise..

2) make yourself financially independent.. n ada saving sendiri.. so that if anything happen to us, we always have something to fallback on. kalu korg xkeje, xper.. tp make sure ada saving sendirik gak. pandai2 ler selit duit belanja yg asben bg tu utk simpan yer. kalu asben xbg duit, pandai2 la cilok sikit dr wallet dia tehehehehehe..

3)maintain good relationship dgn sedara mara, mak bapak, kawan2 baik.. so that kalu ada masalah kita tau kita tak berseorangan

4) last n yg paling penting. kuatkan keimanan, ketaatan n amal ibadah dgn Allah. sumer yg jd kt kita ni kadang2 sumer tu Kafarah Dosa2 kita aje. Allah nk duga kita sbb nk ringankan azab seksa kita kt akhirat kelak.. kalu kita punya amal ibadah yg kuat n cukup, insyaallah Allah perkenankan doa2 kita.. kita mintak lah Allah ringankn dugaan atas diri kita.. n doa jugak kalau Allah pilih untuk uji kita, doalah semoga Allah bagi kita kekuatan nk menghadapi apa jua ujian yg Allah berikan..

 ni ajelah yg aku nk ckp. sapa2 pun blh kena menda2 cannih. arini kita bahagia, xmustahil one day Allah palingkan hati org yang kita sayang utk org lain.

apa2pun, aku selalu doa... doa aku, kalau lah Allah pilih aku utk diuji yg sebegini, bglah aku ni kekuatan.. jgn la aku jd cam org yg cekik anak2 smpi mati or bunuh diri sebab tertekan.. dh berapa byk kes kita baca kt sokkabar cekik anak2 smpi mati, gantung diri, or bunuh laki gara2 sakit hati kan.. nauzubillah... moga dipelihara iman kita jgn sampai nafsu menguasai hati dan akal..

aku jugak selalu pikir.. kalu Allah nk duga aku dgn dugaan yg hebat2, aku lebih rela Allah duga aku bab rumahtangga drpd Allah duga dgn anak2 yg tak mendengar kata dan juga tak dapat dibentuk jd ummah yg baik. kalu bules xnk salah satu dugaan pun, baik rumahtangga atau anak2. dugaan keje ok lg hahahaha.. amboi blh request ke nk Allah duga kt bahagian mana2 aje.. hehe. anyway, apa2 pun yg Allah nk bg kat aku, aku harap aku dpt handle dgn baik..

P/S: mode ketika menulis sgt jiwang lagi syahdu kerana pas baca artikel itu secara otomastis pikiran terkenangkan seseorang yg sgt dekat dihati saya baru saja bercerai talak 1 dgn suami yg mengahwininya selama 11 taun gara2 org ketiga.. sesapa yg tau sapa org nya sila senyap aje ye. jgn di tulis namanya di comment.. yg rapat dgn aku sure tau sapa yg aku maksudkan..

Thursday, November 11, 2010

Natrah musim ke - 2


oh yes.. Alhamdulillah, insyaallah.. kalu xder aral melintang, dpt gak aku tgk teater Natrah ni. yg 1st dulu dh miss.. so aku xnk ler miss yg 2nd nih..
mula2 tu masa dgr kecoh2 Erma Fatima tarik diri, Mr asben cakap xyah tgk lah sbb bukan Erma.. so aku pun hold dulu dr membeli tiket..

Tp pas baca statement pengarah IB dorg xterima perletakan jawatan Erma n nak Erma gak mengarah teater ni, aku pun cpt2 ler beli tiket online.. tp too bad, tiket best2 sumer dh sold out. dpt ler seat xbest.. now tggl tiket RM50 and RM30 aje..

aku beli tiket utk me n mr asben tgk on 2nd day pementasan, 26 Nov ni @ 8.30pm. nnt aku akan tulis review teater ni dr mata kasar seorang bukan insan seni yg tgk teater for the sake of teater..

kenapa aku nk sgt tgk teater ni? heheh ada 3 sebab;

i) sebab kekasih gelapku, Remy Ishak adalah Mansor Adabi hehe
ii) sebab ada datin paduka Umie Aida. aku respek dgn dia ni. kalu berlakon menusuk ke jantung terus
ii) sebab pengarah dia Erma Fatima.. aku xtau apsal.. aku rasa kalu Erma Fatima buat apa2 cerita sure aku suka! kena kt hati aku ni.. one of the drama dia yg melekat kt hati aku adalah "Airmata Salina". sapa pelakonnya? thehehehehe.. Remy Ishak dan Umie Aida heehehe.. now you see the combination? that's the way ahak! ahak! we like it ahak! ahak! huhu

P/S: terima kasih utk kekasih halalku, my real Mansor Adabi aka Inche Suami kerana sudi menemaniku dan seterusnya menjadi driver pd hari itu bg memungkinkanku bertemu kekasih gelap ku.. hehe.. I love u yang! muahhssss..

Friday, October 29, 2010

entry bergambar.

saja nk hapdet gmbr latest yg aku amik guna hp ku yg xberapa bijak (smart) ini.. maklumler aku xpakai smartphones.. yg nokia n cokia sahaja huahaha..

beli baru? ehem! bajet suda kena potong so bertahanlah dgn hp yg sedia ada ni selagi kondisinya masih elok adanya..

anak dara ku.. over kan aksinya.. gmbr ni diambik masa kt pangkor. xduduk dia dia. abgnya sibuk main air laut. si adiknya merayap sini sana..



blur la pulak. hp ni punya masalah ke aku punya masalah? kdg2 ok kadang2 blur gitu. masa ni digicam tetinggal dlm hotel room. so pakai jekla henpon cokia ku :D


perlepakan kami di tepi pantai pada hari itu diserikan dgn nyanyian karoks oleh beach boys! yaaa suara mereka mcm gegak gempita.. punyalah kuat! ada yg suara blh cari makan, ada gaks suara yg blh ke lautttt!!! layan jerklaa.. tp dr segi pemilihan lagu, mmg bagus.. gua enjoy beb! haha


ni pun amik guna my cokia (nokia) hp gaks. yg ni cantik la pulak.. huhu
my new running shoes. selepas hampir 4 bulan menjadi ahli fitness first (alhamdulillah masih mampu maintain pg gym at least 3-4 times a week), saya telah mengcongratulate diri sendiri kerana sungguh bersemangat waja menjaga kesihatan (giler poyo ayat!). ini juge saya anggap satu insentif utk diri sendiri supaya lbh bersemangat cewah...
sbnrnya kalu nk citer psl sport shoes ni, byk citer lawaks. 1st time beli sport shoes, masa nk sambung belajar pas SPM dulu.. mak bg duit, beli la kasut jenama Power kaler pink. tebal n berat. maklum ler murah. masa sekolah dulu aku aktif gak bersukan tp sbb mak bapak bukan org senang so kasut sekolah ajelah yg aku pulun... sambung belajar kt IPT, mak bg duit tp xbyk so mampu beli kasut power aje.. ok la kan.. tp bila tgk roomate aku masa tu pakai kasut reebok kaler purple, rasa kerdil aje aku ni.. hehe..
pastu aku mmg xder sport shoes dh. maklumler jarang2 bersukan dah.. pastu rasanya 2 taun lepas kot, asben belikan aku sport shoes sbb asben aku pun tau aku ni jenis pemalas nk mampos exercise ni kan.. tp dia belikan gaks ala2 nk hint2 supaya rajin la kots. ahaks! kasut tu la aku pakai jarang2 utk berjogging.. dh join gym, kasut tu kena lenjan cukup2 ler.. tambahan pulak dh lama so kasut tu dh ala2 cam merekah gitu (alasan!! haha. sbrnya blh pakai lg cuma xcukup kelasss la utk bawak ke ff hehe) so aku pun telah menggunakan alasan itu utk membeli running shoes yg ringan lg berangin gitu.. hahah best! best! mak suka nyah! makin rajin mak lari2 kt threadmill tu hehehe..

sbnrnya aku xder la byk sgt masa nk exercise. biasanya aku smpi opis before 8. aku akan turun ke gym spend 20-30mins utk buat cardio (biasanya threadmill or stepper), pastu aku akan turun kebawah utk buat resistance training. resistance training ni utk tone your muscle and burn fat.. aku xsuka exercise dgn free weight. aku xtau kenapa.. so aku xbyk type of exercise yg aku buat. basically pg2 aku spend arnd 40mins kt gym, pastu pg shower cpt2, blow rambut sesikit supaya kering sikit sblm pakai tudung, mekap pun ikut timing. kdg2 nk sapu moisturizer pun xsempat.. kalu xsempat, proceed kt opis aje hehe..

ada masa2nya malas sungguh nk exercise. rasa kaki cam berat nk melangkah.. kalu vitamin M melanda, aku pg sauna(steam room) aje. pastinya aku akan baring2 n lelapkn mata.. sedar2 bila peluh sumer dh turun ke muka..

kalu hari khamis asben g futsal, aku ada lah masa sejam full utk exercise. yg ni baru best sbb xtergesa2.. biasanya aku buat cardio half an hour, then aku rest smbil tgk org buat 'group exercise' or GX (les Mills pgm cam BodyAttack ke, BodyPump ke - lain kali aku citer psl GX ni.. ) pastu sambung balik buat apa yg ptt..

Jumaat, rutin aku masa lunchtime, pg kelas BodyBalance. Aku suka kelas ni. combination Pilates, TaiChi and Yoga (modern ways, xder chanting and not full Yoga, just the principle aje n breathing technique). kelas ni akan ajar utk kita work on our balance, breathing. Workout ni focus kt core muscle cam perut, punggung n bahu. aku suka sgt sbb workout ni blh strengthening kita punya muscle and lengthening muscle so that we'll have lean muscle and cantik gitu. kena tgk trainer dia oo... mau terbeliak mata korg tgk lengan every part of her body. nama dia Ezura, malay lady.. aku jeles dgn lengan dia!!!!

aku pernah gak join kelas RPM, kayuh basikal ikut muzik, dgn trainer.. yg ni best, peluh mmg xhingat punya. tudung pun basah. can easily burn 600-800kCal in one hour tau.. tp yg ni timing kelas off giler.. kul 7 - 8pm. kalu time period blh la pg.. kalu time lain mau langgar time solat. maklumler nk pg mandi lg.. nk naik opis lg...

nnt aku update more on my exercise regime ok. ramai org ckp aku dh nmpk kurus.. kalu timbang aku rasa jarum tu xder la gerak sgt. maybe sbb skrg muscle aku dh start firming kot.. so berat maintain, tp nmpk kecik sikit sbb lemak yg menggelebeh dh kurang kot. bila lemak dh kurang, means more room for muscle to grow.. hahaha korg jgn xtau salah satu hobi baru aku skrg baca buku or web pasal kesihatan.. aku skrg agak obses pasal kesihatan.. cuma bab makan aku slowly la jaga mana yg patut hehe.. as a start, aku kurangkn makan daging merah n bykkn sayur2an hehe.. aku juga dh pandai breakfast makan roti.. jarang2 aku breakfast makan yg oily2..

to be continued.. in part II :P



Wednesday, October 20, 2010

For the rest of My Life

yesterday my dear husband suprised me with this wonderful song.. For the Rest of My Life from Maher Zain
I feel honored and terharu.. sob sob.. ;). May Allah bless us forever.. Amin..
* i love u dear.... thanks for everything and thanks for being with me all the time..

 I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me


And I`m here with you


Now let me let you know


You`ve opened my heart


I was always thinking that love was wrong


But everything was changed when you came along


And theres a couple words I want to say


Chorus:


For the rest of my life


I`ll be with you


I`ll stay by your side honest and true


Till the end of my time


I`ll be loving you.loving you


For the rest of my life


Thru days and night


I`ll thank Allah for open my eyes


Now and forever I...I`ll be there for you


I know that deep in my heart




I feel so blessed when I think of you


And I ask Allah to bless all we do


You`re my wife and my friend and my strength


And I pray we`re together eternally


Now I find myself so strong


Everything changed when you came along


OOOO


And theres a couple word I want to say


*Repeat Chorus


I know that deep in my heart now that you`re here


Infront of me I strongly feel love


And I have no doubt


And I`m singing loud that I`ll love you eternally


Repeat Chorus

I know that deep in my heart







Monday, October 18, 2010

hapdet terbaru??

yaa saya sgt busy..
byk yg nk diceritakan.. yg dh dijanjikn kpd pembaca2 setia yg hanya beberapa kerat sahaja haha.. antaranya cerita ttg cuti2 Gambang watercity (owh cerita lama giler), pangkor trip last week.. dan juge progress anak2 dan aktivitas menguruskan badan saya.. begitu juge dgn cerita maid baru saya..

my husband asked me to blog on 'how to apply JP Visa for your Maid (who came into Malaysia as a tourist).. but that can wait.. i'll update next week on that.. now am gonna blog on perkara2 lain.. things that actually lingers on my mind..

Airasia's low fares ticket dah dua kali keluar.. but i didnt book any yet.. reason being : we are in need of saving more money. we have to save, save and save. why? it has something to do with my maid.

this yr, we actually went for holiday once every 2 mths. our next trip will be in Dec, to Penang (insyaallah).. my maid is here now but she's in a condition that might caused us another headache. she misses her kampung so bad. she is homesick! she asked us to allow her to go back to her hometown.. and it's BACK FOR GOOD! she said that only after she's 2 weeks with us. she is one good maid and she is actually much beter than my previous maid.

so now we're in the midst of layan dia baik2 and pujuk dia to at least stay with us for 1yr.  but actually both me and husband started to look for another alternatives, just in case she suddenly decided to leave us anytime soon. we contacted few agents to get us a new maid.. but so far, none from Indon. not easy to get an Indon maid nowadays. so we opted for Muslim Cambodian or Mindanao maid. and to tell u the truth, that will caused you a bomb. they are too expensive..

we have to get a maid, not becoz of i cant handle the housechores.. but my daughter reluctant to go to nursery. before our new maid came to our house, we have been through 2 months of so-called 'torturing period' everyday! she'll scream her heart out day and night.. until she lost her voice, sakit etc.. we had no choice.. my daughter is one girl who's very pampered since the day she was born. she doesnt want to stay outside her house. she wants to stay in, doing her favorite stuff with all her favorite things..

i have few plans in mind on next trip. but i guess, let us settle with this 'maid thingy' first. so fow now, shopping pun tak.. padahal dh boring giler dgn baju yg sama, seluar yg sama :'(

sometimes i feel like quitting my job.. but i know that wont be happening in near future...

signing off folks.. yeah i know this is one lengthy post without any photos. so boring yeah.. haha will chg the mood in the next entry..

Adios!!

Wednesday, September 15, 2010

mom vs sista..

well well.
aku menulis entry ini di tgh keheningan mlm buta.. mata xleh lelap.. kepala agal berserabut mengenangkn masalah semasa..cewahh poyo gilos

masalah mendapatkn bibik aku ni hampir selesai. uang sudah di hantar ke Indon. dgn harapan passport siap cpt n bibik itu blh masuk sebelum October menjelma (sbb dh mls nk byr nursery).. pastu hrp fomema lepas dgn cemerlangnya..

td aku call mak aku. saja nk tanya kabar. cam biasa mak suka bercerita. antara topik perbualan mlm ni berkenaan kisah adik aku n keluarganya termasuk la isterinya.. adala sehal dua yg mak xberapa puas ati.. n ada lah juge mak ala2 marah aku sbb aku xreport kt dia on something yg aku tau. well, masa aku tau tu, aku tgh rushing nk balik terengganu so xterpikir pulak nk bgtau dia.. last2 arini aku bukak cerita, di marahnya aku.. aku sbnrnya kepala agak berserabut, so aku ala2 xberapa nk melayan mak aku punya cerita..

bukan apa, sbb yg dirisaukannya sbnrnya bukan masalah besar pun. masalah aku lg besar.. adik aku mmg terlampau sygkn bini nya n mmg di mata kasar kita mmg ler nmpk dia mcm ikutkn aje bininya tu.. tp bg aku, aku mls nk nasihat2 adik aku hal2 remeh temeh mcm ni (ye aku tau remeh bg aku tp blm tentu remeh bg seseorang bergelar ibu...) sbb aku rasa adik aku tu dh cukup besar n xyah kita nk atur idup dia n bgtau apa yg btl apa yg salah.. tp pd mak aku lain pulak..

td aku bgtau mak aku supaya buat tak tau aje... pastu aku ckp kt mak mintak maaf byk2 aku sbnrnya xlarat nk pikir hal2 tu semua.. sbnrnya aku rasa serabut n xleh nk dengar.. masalah aku dh cukup menyerabutkn otak.. aku dh xmampu nk absorb segala menda kecik2 lain dlm otak aku ni hah.. tp jauh disudut hati aku rasa bersalah dgn mak..

mak pikir lain. aku laks pikir lain.. bg aku, asalkn dia bahagia, terpulanglah pd adik aku tu canner dia nk manage rumahtangga dia. aku xberminat nk masuk campur hal rumahtangga dia.. dia bukan bermasalah pun. cuma dia terlebih sayang bini. agaknya kt sinilah beza antara seorang kakak dan emak. emak akan pikir hal remeh temeh psl anak2 dia.. bg seorang yg bergelar adik beradik, aku cuma akan pikir menda yg aku nmpk n terang terangan salah aje.. ntah ler.. silap ke aku? tp sesungguhnya aku ni seorang yg xpandai nk tegur hal org.. diri aku sendiri pun xbetul so aku rasa xlayak nk tegur org...

tu mak aku.. esok time aku dh tua, canner pulak pemikiran aku dgn anak2 aku eh??? huhuhu

Wednesday, September 8, 2010

Eksesais - Progress hapdet


the above cartoon is best described of my progress with my journey of losing weight with FF..

last week, thursday, 2nd Sept 2010.. selepas 1 1/2 bulan join FF akhirnya aku telah menimbangkan berat badan ku..

Starting weight (weight on 14/7/2010)
berat : 49kg (giloss debab!)
Total body fat percentage : 37.9%

Current weight
berat : 47.5kg
Total body fat percentage : 33.3%

banyak ke improvement tuuu? nggak! huhu tp aku sgt gumbira.. sbb aku tau aku hilang weight the right way hehe.. and at least puas hati la at least am doing something good for myself.

aim bulan 11 nnt bila timbang total body fat percentage tu dh less than 30%.. amin... harus keja kuat pas raya nih.. konfem berat naik byk n perut mendudu di musim2 raya bila mengenagkn segala lemang, rendang dan juga open houses!!! huhuhu..

so guys who's with me in a journey to lose weight, how's your progress?? wish u guys all the best! Signing off now.. am heading to a superyummy mamak restaurant to break fast with kari kepala ikan terbaekkkk punya... huahahhaa.. so much of jaga kesihatan eh? huahahha..

Sunday, September 5, 2010

Kalah Perang..

ye kami kalah perang.. perang dgn Safiya setiap pagi yang mengarok n mengamok sebelum ke nursery.. akhirnya.. setelah sebulan berhisteria, saya juga boifren tercinta sepakat yg kitorg kena amik gak maid.. sbb safiya ni dr lahir aje dh dijaga oleh bibik yg terlebih sayang budak.. so dia sgt pampered sbb ada org layan. tmbh pulak saya n asben kalu di rumah mmg tumpukan sepenuh perhatian layan anak2.. so dia sgt lah spoil. saya mention safiya saje sbb farris sebelum ada maid pernah dok rumah org n dok nursery so dia ok aje kt nursery, yg masalahnya adik dia..

so now kitorg dh meng"order" maid dr indon.. xtau la bila sampai tu. harapnya by Oct dia dh dpt masuk. menurut kata agen tu, maid ni umurnya yg sbnr dh lebih 40.. tp masih blh buat kerja. actually saya prefer yg age range 30-40. tp since yg ni ajelah yg paling cpt, kitorg redha ajelah.. dan juga tawakkal.. mudah2an dia ok..

saya xkisah sgt kalu bab keje rumah dia sgt kureng.. saya cuma harap maid baru tu nnt suka budak2 n berperangai elok.. xbyk ckp n jenis yg moral tinggi. tu aje permintaan saya.. hrp2 Allah perknenankan..

baru ingat nk jimat2 duit xyah amik maid. tp nmpk gayanya kena jugak kitorg.. kdg2 kalu pikir hal duit blh jd sakit kepala. sumer menda dlm dunia ni perlukn pengorbanan dr segi duit n masa.. redha ajelah ye dak.. huhu.. apa2 hal pun bila biodata maid tu smpi nnt saya akan hapdet lg disini...

saya ni sbrnya sgt byk perancangan utk taun dpn.. skrg kena revamp lg.. sbb kena ikut bajet.. tp apa2 hal pun, perancangan saya yg paling besar adalah nk reducekan hutang piutang.. saya nk jd org yg hidup dlm credit card. saya sudah apply MBf cards utk buat balance transfer.. yeaaaa kpd anda2 yg nak buat balance transfer, pilihlah MBf Cards yg bg 12months free interest. yabedabedu.... sapa nk apply, bules contact saya hehehe..

Monday, August 30, 2010

owh! hidup ku dalam kekalutan..

sila baca title di atas.. yaa hidup saya sgt kalut! kenapa? sejak ketiadaan maid ini, hidup saya kucar kacir n sibuk nk mampos..

not so much on kerja rumah lah.. coz so far dear asben sgt ringan tulang (hope it'll be forevah bebeh).. lgpun rumah sendiri. malas ke rajin ke belasah la sapa sgt ler nk tgk kan..  tp anak bongsu saya, yakni anak no 2 saya tu tiap2 ari mengalahkn org histeria mengamok n meragam xnk pg nursery.. mak tensi nyah!!

alkisahnya maid saya sudah balik terus ke Indon. katanya nk balik kejap aje.. tp tipah tertipu bang.. dia balik terus.. alasan : anak dia xbg dia balik. kakak dia xbg dia balik. dh xnk uruskan anak2 dia.. saya sgt xkisah kalu dia xnk lg kerja dgn saya.. tp bgtaulah awal2.. senang nk buat perancangan.. ni tak.. dh smpi Indon baru nk bg tau.. tu pun selepas one week balik Indon... (pttnya dia bercuti 2weeks)..

saya bukan nk masuk bakul angkat sendiri.. tp saya mmg majikan yg agak baik.. sbb saya xpernah berkira dgn dia dr segi wang ringgit, brg2 pemberian dan juge makanan.. sedikit hampa sbb masa dia nk balik, punyalah besar luggage n excess 22kg hokeh!!! saya pikir masa tu kalau saya suruh dia tinggalkn beg tu, kesian pulak sbb byk brg yg dia beli utk kenduri kawin anak dia so saya byrkn excess bag dia sebanyak RM440 (1kg = RM20).. tu blm lg baju baru, telekung, duit raya anak2 dia, bunga telur n souvenir kenduri, even duit breakfast atas kapal terbang pun pemberian inche suami.. tp betul lah ckp org, org Indon ni xblh kita buat baik sgt.. skrg sudah terkena batang hidung saya..
saya redha ajelah segala pemberian n pembayaran yg saya dah buat.. tp saya sgt hampa dgn tindak tanduk dia.. tp saya percaya semua yg berlaku ada hikmahnya.. hanya Allah aje yg tau...

tp skrg saya n asben sgt stress memikirkn kondisi anak2.. esp si Safiya. ada perasaan nk cari maid baru tp mcm2 dlm pikiran saya skrg.. buat masa skrg, kitorg akan cuba lah dulu kt nursery.. kalu smpi pas raya pun still xblh juge, no choice, kenalah amik maid juge.. dr dia lahir smpi usianya 3taun duduk dgn maid.. bibik laks sgt@ manjakn dia (sbb bibik dh tua n xder anak perempuan) so safiya sgt spoilt n terlebih clingy wif everybody in da hse.. bibik aku tu mmg pandai n sayangkn budak2.. tp skrg menda tu backfires us.. :(

saya juge sgt busy kt opis.. idup mmg tergesa2.. time ke gym pun sgt limited.. tp saya masih cuba menhadirkn diri at least 3x seminggu..most of the time, saya sempat spend 40mins aje utk eksesais.. skrg saya punya aim bukanlah utk kurus lg.. cukuplah sekadar maintain n juga kesihatan.. tu aje.. pg gym ni, nk kurus tu lambat.. xmcm amik slimming pill or segala jenis minuman cam JDM dan yg sewaktu dgnnya.. tp eksesais ni memberikan satu kepuasan lain mcm.. rasa badan lebih ringan, lebih sihat n kulit lebih cantik (kerana toksin dibuang dgn jayanya??).. so nasihat saya kt org2 yg kaki minum segala obat obatan dipasaran, cuba2 lah brenti.. go for healthier way to lose weight - jaga makan n eksesais.. do not do any harm to your body.. byk sgt chemical masuk dlm badan kang kena sakit buah pinggang ke, penyakit hati ke.. lg parah! elok2 nk kurus, penyakit lain pulak yg dtg..

so far saya dh ramai org tegur nmpk kurus sikit.. tp rasa cam biasa aje. xder beza pun. cuma rasa bdn lebih ringan lah. kalu nk citer psl timbang, saya mmg blm timbang hoccay! sbb apa? sbb takut kuciwa hahahah.. nnt2lah saya timbang dan hapdet progress saya yer :P



akhir kata : selamat menjalani hidup sihat ye kawan2 :D

Friday, August 20, 2010

Hajat menguruskan badan..

setelah sekian lama membising sana sini psl berat badan yg asik naik tak turun2.. rasanya sumer org pun dh boring dgr aku membebel psl berat badan..

maka bermula  14 Jul yg lepas, aku telah meng'sign'up kan diri aku dgn Fitness First yakni 2 level bawah tmpt keje aku.. hehe kalu malas gak nk pg pas ni xtau la nk ckp apa.. aku sign up la pakej BodyFirst sekali. pakej ni 3 sessions dgn personal trainer. my 1st session dgn trainer lelaki cina. 2nd n 3rd dgn trainer lelaki melayu. aku xtau pun ada personal trainer perempuan. kalu aku tau sah2 aku request trainer perempuan.. bukan apa segan byk ooo... maklum ler aku ni bertudung, kan manis ler sikit kalu dgn perempuan.. tp trainer tu pun ok n pro.. xder la dorg nk sentuh yg bukan2 ke.. cuma yelah kalu dgn perempuan kan lebih selesa gitu..

1st session.. dia test tu fitness level kita canner. yg ni aku fail dgn cemerlangnya lah. jantung pun weak. 2nd n 3rd, di ajar apa exercise yg patut kita buat etc. cam aku, my goal is to lose weight n utk shape. so pgm yg di design utk kita pun utk tolong kita achieve target tu ler.. kalu time dgn trainer, pergh rasa cam nk pengsan kena buli itu ini.. kalu buat sendiri, mula la mls2 n buat acuh tak acuh.. i seriously reccommend kt semua2 yg nk pg gym, amik lah personal trainer (PT). kalu ada dorg, selain dr bersemangat, kita tau smpi tahap mana kita patut push ourselves. tp aku xamik pun PT.. selain dr kos, aku pg gym pun kejap2.. biasanya aku pg gym exercise 40mins aje. pastu dh rushing nk g mandi n masuk opis semula..

nk masuk gym lg awal dr tu, well skrg maidless, tersgt la rushing hidup. kalu amik PT buat rugi byr aje.. xleh nk buat btl2.. tp so far, aku still manage utk pg gym at least 3-4 times a week. ok la kan.. kalu xdpt kurus bdn dgn byk pun, dpt buat utk kesihatan dah ler.. kasik sihat sikit.. jantung sihat, otot sihat.. cewahh..

owh ye.. bodyfirst ni juga didatangin dgn 3 buah buku yg bagus2..


buku 1 - semua pasal senanam lah. alat2 kt gym utk kegunaan apa n apa.. pastu apa jenis exercise yg blh buat kt umah
buku 2 - psl makanan, diet yg bagus utk kesihatan
buku 3 - ini lebih kepada journal kita nk record progress kita..
for more info, masuk ler webpage FF and cari pasal bodyfirst okeh..

kalu tanya aku, aku rasa aku suka pg gym ni. selain dr blh release tension, at the same time blh gak sihatkn badan. paling best bila dh berpeluh tu rasa best aje hehe. kalu aku mls sgt, aku cuma pg sauna aje. kadang2 siap tido lg dlm tu hehehe..

so far ada la org yg dh tegur aku nmpk kecik sikit. tp aku xpernah timbang lg dr last aku timbang kt gym. masa mula2 setat kt gym, total fat percentage aku as high as 36.9%.. tinggi kan. kata trainer tu perempuan patutnya 20-24% aje.. wallahualam.. apa2 pun seriously aku kena do something for my own good, my own benefit.. and as for now, i'm sure i'm at the right track *wink*