Tuesday, October 6, 2009

Lesson to learn

Aku this week dpt byk order kek. Aku ni jenis yg suka ckp ye tanpa pikir panjang.. kalau dpt 1 order 1 mlm tu ok lah. Blh la handle.. tp ni ada sorg kakak ni order blueberry cheesetart n coklat kek. Dia beria2 mintak buatkan n dia ni pun baik dgn aku, so tanpa pikir panjang aku pun ckp ye.
Pastu aku terpikir balik sempat ke nk buat sbb cheesetart tu amik masa lama nk buat. Lepas bancuh adunan crust, kena setkn dlm fridge for 30mins. Pastu nk lekatkan adunan kt mould tu one by one, pastu nk trim lagi.. mmg amik masa. Pastu bake half cook for 15mins. Pastu kuarkan, tuang cheese filling and taruk blueberry. Lorekkan n bake lg 15mins. So overall utk satu adunan cheesetart tu aje koman2 dua jam la nk buat.

Pikir punya pikir.. aku ni balik keje smpi umah dlm kul 7. Dinner smpi kul 7.40 cantuh then mandi, solat. N biasanya aku setat bekerja di dapur kul 8 la. Kul 10 or paling lewat kul 10.30 dh kena masuk tido. Dgn anak2 sekali by that time dh kena tido sbb kalu tak nnt farris sudah nk bangun pg sekolah. Aku laks kalu tak nnt kt opis manjang ngantuk.

Mana nk bake, mana nk layan anak. Safiya pulak sgt2 attach dgn aku. Sikit2 nk mama.. kalu berlama2 kt dapur kesian pulak xder sapa nk layan dia. Disebabkan itu, utk menyelamatkan keadaan, aku try tanya kwn lama yg aku kenal dr masa sekolah menengah pastu same college n next, kitorg tinggal di kawasan perumahan yg sama. Aku tanya dia blh tak dia buatkan aku moist choc cake. Sbb aku tau dia ni pun terer bake. Even dia setat seriously bake sebelum aku. Dia ckp ok. Alhamdulillah selesai satu masalah.

So pas ni, aku kena belajar pikir dulu sebelum bg persetujuan apa2.. n kalu ada 2 order dlm satu mlm, probably aku nk sub kt kwn aku ni aje. Dia pun housewife kot dia ada masa lebih nk tolong aku. Aku pun blh jugak tolong dia tambah2 pendapatan.

Harga cupcakes aku pun skrg aku dh revise balik. Sbb aku jual too low compared to other bakers. Mmg lah harga barang leh cover.. tp kos lain mcm kos aku pg cari barang, bil letrik, air. N penat lagi. So aku revise sikit dr harga dulu. Ni revision sbb terpaksa sbb aku ni pun xsmpi hati nk jual mahal2 sbb aku selalu pikir aku ni kalu org jual mahal sikit musti pikir byk kali nk beli.

Psl kelas pulak.. umm kelas tu sgt2 bagus tp mmg pricey. Dahla tu kena pulak beli byk barang utk bwk ke kelas. Mmg berpeluh dibuatnya. Course 2 and 3 aku xtaulah bila blh pg. Mmg kena bajet betul2.. ni pun rasanya aku dh byk terlebih belanja kt tmpt bukan2..

About online business, alhamdulillah.. received few calls from unknown asking about the cakes to order. Tp kadang2 xdpt nk cater semua order. Sbb skrg ni still keje fulltime n most of the time mmg busy. Syukur dgn rezeki yg Allah bg cuma skrg ni masih xberapa pandai nk bg2 masa so blm berani nk amik order byk. Dh cekap sikit esok insyaallah harap dpt kembangkan home enterprise ni aminnnn… hehe

byk menda nk kena belajar ni. bukan takat kelas nk bake n deco aje. tp cara2 nk jd usahawan. canner nk bg masa, canner nk handle masalah yg tetiba datang, canner nk minimize risk, canner nk cari supply brg lebih murah. n paling penting kena belajar cri substitution ingredients without changing the quality and the taste. yelah takkan nk jual pakai barang mahalkan. kalau pakai barang mahal nnt harga jual pun kena mahal. ummm i will take note all my mistakes that i made a long the way and hopefully, this will help me improve myself better.